А. Джонев, П. Спасова, В. Господинов и ПМГ получиха грамоти за читател, дарител и приятел на “Държавен архив”-Кюстендил

Връчването на наградите за 2020 г. в категориите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел на архивите“ се проведе в „Държавен архив“ – Кюстендил за втора поредна година без присъствие на граждани поради извънредната епидемична обстановка. Традиционно началникът на Държавен архив – Кюстендил Петър Шейков връчи наградите.

За „Читател на Държавен архив – Кюстендил за 2020 г.“ бе награден доц. д-р Ангел Джонев от Историческия музей, който е със 17 посещения в Читалнята и с прегледани 230 архивни единици.

Грамотата за дарител получи Правда Спасова. Тя е съпруга на Стефан Борисов Десподов-Деспо – български художник, роден в Кюстендил, починал през 2015 г. Дарението, което Спасова е направила, представлява документи от биографичен характер и изобразителни материали – биография, статии в периодичния печат за него, снимки със съпругата му и колеги, снимки на родителите му и др. “Те са ценни по отношение на личността на фондообразувателя. Той е известен не само в Кюстендил, но и в България и чужбина”, каза при награждаването Петър Шейков.

„Приятел на Държавен архив – Кюстендил за 2020 г.“ са двама. Това са доц. доктор Валентин Господинов, директор на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Другият, отличен в тази категория, е Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил с директор Елена Стоилова за проявения интерес към дейността на Държавен архив – Кюстендил.

Краси ЦЕНКОВА