Бабата на намерения Сашко: Ние бяхме загубили надежда, бяхме отчаяни

 

Психолог Н. Стойчев: Хранил се е с кроасани, разхвърляни от доброволците

Първа снимка на 12-годишния Александър от болничната стая показа баща му. Той увери, че Сашко е много добре. Детето, което беше издирвано почти 9 дни, беше изведено от реанимацията на “Пирогов” и настанено в самостоятелна стая с баща си.

Неговата баба също го посети в болницата. Тя разказа, че в събота – два часа преди да го намерят – е решила да му приготви любимата му супа. “Аз не вярвам в чудеса, но сега ми се струва, че това беше наистина чудо. Ние бяхме загубили надежда, бяхме отчаяни. Едновременно го очаквахме с отворена врата, но и се страхувахме”, каза бабата на детето. По думите й Александър е започнал да говори и да иска любимите си храни. “Не се е променил. Само малко е отслабнал. Има съвсем малко драскотини”, разказа тя пред камерите на NOVA.
Семейството споделя, че и за тях остава загадка как 12-годишното момче е оцеляло само в гората.

Отговор на големия въпрос се опита да даде психолога Неделчо Стойчев. Бившият директор на Института по психология към МВР изрази становище, че щастливата развръзка със Сашко се крие в заболяването му.
“Хиперактивността му е дала възможност да се движи непрекъснато и така е компенсирал възможност за по-сериозно измръзване. Господ е бил с него, защото в периода, в който власти и доброволци го търсиха нямаше сериозно застудяване. хората, които са го тъсили са имали едно наум, че може да е наблизо в района на издирването и са разхвърляли опаковани кроасани в него. После са намирали опаковките празни, което вероятно е защото Сашко ги е консумирал”, разказа през БНТ Стойчев.

Сашко вероятно се е крил от хората, които са го търсили, отбягвал е човешки контакти, което е характерно за аутистите, заяви експертът. Според него няма данни да е държан в плен, белезите по тялото му издават борба с природни стихии, а не от човешка агресия. Обикновено в такива случаи се разследват близките на детето, предизвикали с някакви свои действия изчезването му. Чувството за вина, което изпитват винаги се отразява върху изследване с детектор на лъжата, заяви психологът. Бащата на Сашко обаче премина този тест без проблем, каза още той. Според него случаят изобщо не е криминален, а е инцидент. Бащата е изпуснал момчето, не си е дал сметка, че нещо такова може да му се случи, каза Стойчев. А освен всичко друго, ако Сашко е бил отвлечен за откуп, такъв не е бил поискан в 9-те дни отсъствие на детето.
Все още не се знае мито кога Сашко ще бъде изписан от болницата, нито кога ще се види и със своята майка, която живее в чужбина.