Бабинден в Разлог

Снимка: Българските корени - архив

В Разлог днес е празник на всяка къща, на всеки дом, на всяко семейство посрещнало в дома си свидна рожба, мило внуче, изпълнило къщата с радост, и веселие, с обич и вдъхновение, за радост на родителите, за щастие на баби и дядовци. Бабинден е дълголетна традиция, която почита бабите, или жените помагали в първите дни и месеци за отглеждане на рожбата, лекари, сестри, акушери, санитари, които се грижат за майката родилка и за бебето. В Разлог празнуват на днешния ден във всяка къща, в която има дете ненавършило годинка. С обич го наричат бабинче и според повелята на традицията.

 

Снимки: Асен Великов – архив

Бабите обличат белите кошули, алените фустани, кушаците и слагат пъстроцветните цедилки – за бабинчетата. Подготвят и бебетата – и те в носии с бели забрадки или калпачета – с парички против уроки, с китка здравец, а на цедилката – задължително се слагат плетените чорапки от баба.

Днес първите гости в Аго и Родилно отделение в МБАЛ бяха майки с бебетата, щастливи баби от едно прекрасно семейство от Разлог.

Две сестри Мария и Антоанета, които имат бабинчета и тяхната братовчедка Маргарита – омъжена в Дупница, но празнуваща днес по стара традиция в Разлог облечени с носии, децата заденати с цедилка на гърбовете на бабите, с песен на уста влязоха сред персоналът на отделението, за да ги поздравят, да полеят ръцете на лекарите за здраве и пожелаят дълги години да помагат за раждането на живота.

Снимка: Българските корени – архив

Бабинден празнува днес и семейството на кмета на Разлог инж. Красимир Герчев. Втора внучка в семейството, която носи неговото име – Красиана е бабинчето, на което фамилията с радост посвещава днешния ден.БНР