„Бабите” от „Германея” завоюваха златен медал на фолклорен фестивал в Хисаря

Стойка Костова и Цветанка Терзийска се окичиха със сребро, а 8-годишната Ивона – с бронз

Певиците от група „Германея” в Сапарева баня обогатиха колекцията си от награди с участие в 9-ия Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2021”  в Хисаря. Т.нар. „баби” от фолклорната група спечелиха златен медал, а дуетът Стойка Костова и Цветанка Терзийска – сребърен медал.

За индивидуалното си изпълнение 8-годишната Ивона Димитрова е удостоена със сребърен медал. Пазителките на шопския фолклор от „Германея” впечатлили журито и публиката с акапелно пеене. „Заради пандемията това беше първата изява на сцена на фолклорната група. Ръководителката Стойка Костова, Цветанка Терзийска, Виолета Гопина, Лили Дамянова и Катя Смокова се представиха с акапелни изпълнения на песните „Слана е паднала”, „Запали, Доне, борината”.

Изпяха и песента за Сапарева баня, която е написана преди години специално за тях. И те, и най-малката ни участничка Ивона представиха достойно района – от нашия край участвахме само ние и групата на село Сапарево. Наградите са напълно заслужени. Наблюдавайки и останалите участници, виждам, че наистина нашите певици са добри”, каза Нели Йорданова, която е секретар на читалището само от няколко месеца. Тя посочи, че в момента групата е в намален състав, но предстои към нея да се присъединят още певици. „Ще участваме на всички възможни фестивали и ще се опитаме да съхраним традициите и народните песни, които са нашето богатство”, каза читалищната секретарка – икономист по образование и бивш служител на Агенцията по заетостта.

Сред предстоящите участия на сапаревобанки са в Празника на зелника в самоковското село Бели Искър и Международния фолклорен конкурс „Пауталия”.