Байдън нарече “кучи син” журналист, попитал за инфлацията

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече кореспондента на Fox News „кучи син“, след като журналистът се опита да му зададе въпрос за инфлацията в страната. Инцидентът стана на среща на държавния глава с неговите икономически съветници в Белия дом. Байдън не е знаел, че микрофонът му работи в този момент.
Преди срещата със съветниците му журналистите питаха Байдън за ситуацията около Украйна. В отговор президентът възнегодува защо го питат за Русия и Украйна, а не за намаляването на цените в страната – тема, която трябваше да бъде обсъдена на срещата със съветниците. Тогава кореспондентът на Fox News Питър Доуси попита американския лидер: „Ще отговаряте ли на въпроси за инфлацията? Смятате ли, че инфлацията е политическа отговорност на междинните избори, които трябва да се проведат в края на тази година?”
След този въпрос започна традиционното извеждане на медиите от залата за срещи. „Това е по-ценно. Каква инфлация. Какъв глупав кучи син“, саркастично отвърна Байдън, вероятно мислейки, че микрофонът му е изключен. Белият дом все още не е коментирал инцидента.
По-късно Байдън лично се обадил на журналиста, за да обясни ситуацията. Президентът се оправдал, че забележката му “не е нещо лично”, като насърчи журналиста да продължи да задава въпроси, различни от тези на колегите му.
Доуси е известен журналист от Fox News – канал, популярен сред консерваторите. Мъжът често задава на президента и неговия прессекретар Джен Псаки неудобни въпроси.
Инфлацията в САЩ миналата година достигна рекордно ниво от почти 40 години насам. /БГНЕС