Бай Петко и внучката му Петя със Citroen DS 21 са големите победители на Ретро парада в Симитли

Кирил Николаев спечели награда на кмета в Благоевград

 

Кирил Николаев с уникален червен мерцедес спечели голямата награда на кмета на община Благоевград по време на ретро парада в града. Награда бе връчена и в памет на режисьорът и актьор Валентин Гошев. Спечели я собственика на “Кадилак Ел Дорадо” – Христо Николов от Благоевград.

За деветнадесета година площад „Македония“ се превърна в сцена за ретро коли от различни десетилетия на миналия век. Тази година имаше над сто участници от цялата страна, както и гости от Сърбия и Република Северна Македония.

Внимание привлече най-старият автомобил, паркиран на площада  – марка „Опел“, модел „Супер 6“ от 1937 г.

Интересът обичайно бе голям, а причината вероятно е носталгия по миналото, но и фактът, че толкова стари автомобили в такова състояние трудно се виждат, посочи Андрей Андреев от ретро клуб „Пирин“  .

Ретро парадът се организира от ретро клуб „Пирин“ и община Благоевград. След дефилето старите автомобили потеглиха към Симитли. Те препълниха улица “Христо Ботев” и върнаха всички присъстващи години назад. Носталгията завладя по-възрастните, а по младите с интерес слушаха истории за автомобилите от миналото и не можеха да повярват, че бензинът някога е бил 0.30 лв.  От името на Община Симитли, зам.-кметът Евгения Георгиева отличи автомобилът, който най – много впечатли симитличани. С голямата награда – купа си тръгнаха Петко Вълканов – Бай Петко и внучката му Петя Динкова, която шофира автомобила на дядо си – Citroen DS 21 от 1968 година.

Бай Петко е редовен участник на ретро парадите, организирани от Ретро клуб “Пирин”, но тъй като вече е на достолепна възраст, поверил ценното возило на Петя. Младото момиче, което завършва “Интериорен дизайн” с удоволствие споделя емоцията със своя дядо и обеща догодина пак да ни гостуват в Симитли.

Организаторите от своя страна връчиха специална статуетка, символизираща две здрависващи се ръце, чрез която изказват своите специални благодарности към кмета на Община Симитли Апостол Апостолов и цялата Общинска администрация за проявеното гостоприемство.