„Балкан” (Ботевград) е едноличен лидер в ЮЗ трета лига

Нови десет мача от 10-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига се изиграха по терените на Югозападна България.

На стадиона във Велинград отборът на „Витоша” (Бистрица) победи „Хебър 2” (Пазарджик) с 3:1. Като цяло мачът премина под диктовката на столичните футболисти. В 15-ата минута Цветомир  Вачев откри резултата за 0:1. Седем минути по-късно Стилиян Тисовски изравни и върна надеждите на колегите си в мача. Добрата игра на отбора на гостите продължи и до края на срещата Кристиян Кочилов в 38-ата и Цветомир Вачев в 56-ата минута отбелязаха по едно попадение и резултатът нарасна на 1:3. Със спечелените три точки отборът на „Витоша” вече е втори във временното класиране на групата с 23 точки, а „Хебър” – 15-и с 9.

На стадион „Мусала” в град Рила „Пирин 2” (Благоевград) домакинства на „Рилски спортист” (Самоков). Отборът на гостите надигра домакините и с попадения на Петко Петков във 22-рата, Цветан Митев в 45-ата и Денис Бучев в 85-ата минута записаха класическа победа с 3:0 като гости и са на 10-о място с 15 точки, а „Пирин 2” – 18-и с 4 точки.

На стадион „Свети Петър” в Банско едноименният тим отстъпи с 1:2 на „Ботев” (Ихтиман). Този негативен резултат за отбора на „Банско” се оказа фатален за старши треньора Ели Маркес. С тази победа отборът на „Ботев” е вече 12-и с 12 точки, а този на „Банско” – 13-и с 11 точки. Наставникът на „Ботев” (Ихтиман) Валери Свиленов сподели, че мястото, което заема отборът им, не отговаря на истинските му възможности. „Загубихме доста мачове, надигравайки противниковите отбори, защото не си реализираме създадените голови положения”, сподели Свиленов.

„Надежда” (Доброславци) и ФК „Кюстендил” завършиха 1:1. Отборът на домакините, воден вече от новия си наставник Румил Жотев, е преобразен. Футболистите показват на терена повече мотивация и агресия и далеч по-разнообразен и привлекателен футбол. Ако продължава така, отборът на „Надежда” ще постигне още по-добри резултати в оставащите срещи до края на първенството, защото с такива амбиции е зареден и старши треньорът им. Първият гол в срещата бе отбелязан едва в 77-ата минута от дузпа, реализирана от Александър Александров-Аци. В 83-тата минута Кирил Беров от домакините получи червен картон и остави отбора си с човек по-малко на терена до края на мача. Независимо от всичко Румил Жотев окуражаваше възпитаниците си отстрани. В даденото продължение главният съдия Любослав Любомиров отсъди дузпа в полза на „Надежда”, която капитанът Валентин Миленов превърна в гол за 1:1. При този резултат двата отбора си разделиха по една точка. Отборът на „Кюстендил” е 5-и във временното касиране с 20 точки, а „Надежда” е 19-и с 3 точки.

В Костинброд едноименният тим загуби от „Вихрен” (Сандански) с 0:1. „Вихрен” вече е 16-и с 8 точки, а отборът на „Костинброд” – 17-и с 6 точки.

В Сливница „Пирин” (Гоце Делчев) победи с 3:1 местния „Сливнишки герой”. Головете за отбора победител отбелязаха Ибрахим Алим в 14-ата, Илия Карапетров в 60-ата и Ангел Джунов в 89-ата минута. Почетното попадение за отбора на Героя отбеляза Марио Йорданов в 35-ата минута. „Пирин” (Гоце Делчев) е 8-и със 17 точки, „Сливнишки герой” – 9-и с 16 точки.

На стадион „Орчо войвода” местният „Оборище” (Панагюрище) победи „Септември 2” (София) с 3:2. И в този мач капитанът на домакините Георги Нетов показа, че е в отлична форма и отбеляза две попадения, едното от които от дузпа в 24-тата минута, а другото в 47-ата минута. Третото попадение в мача отбеляза Станислав Георгиев в 85-ата минута и направи победата за отбора на „Оборище” класическа. Чест прави на ръководството и треньорския щаб, че макар и с три тренировки през седмицата заради ограничен бюджет, постига такива успехи и отборът дели второто място с 23 точки заедно с „Витоша” (Бистрица) и с 4 след лидера „Балкан”.

Отборът на „Левски” (Чепинци) претърпя загуба с 1:2 у дома от „Пирин” (Разлог). Първи откриха резултата домакините чрез Итън Стоилов в 37-ата минута след самостоятелна акция за 1:0. В 43-тата минута Петър Попадиин изравнява след груба грешка в защитата на домакините. В 87-ата минута бившият футболист на „Беласица”, сега с фланелката на „Пирин” (Разлог), Красимир Шапкаров отбелязва красиво попадение и доведе резултата до 1:2. При резултат 1:1 капитанът на гостите Николай Хаджиниколов-Хаджи пропуска да реализира дузпа. Пропуските на Итън Стоилов и Денис Николов и отказът на последния да излезе на терена през втората част се оказаха фатални за загубата на отбора на домакините, което силно безпокои президента им Методи Милков. Отборът на „Пирин” (Разлог) след този мач е на 11-о място с 13 точки, а „Левски” (Чепинци) – 20-и с 1 спечелена точка.

Отборът на „Чавдар” (Етрополе) загуби дербито срещу „Балкан” с 0:1. Единственото попадение в срещата отбеляза Здравко Атанасов за гостите в 60-ата минута. През първата част на мача футболистите на домакините владееха топката на терена и упражняваха натиск, но до гол не се стигна. На два пъти Калоян Тодоров и веднъж Йоан Маринов не успяха отблизо да огорчат вратаря на гостите. През втората част отново Йоан Маринов не успя на два пъти да реализира попадение. В 60-ата минута след центриране от фаул Димитър Руйчев с глава изпрати топката в краката на Здравко Атанасов и той не сгреши за 0:1. „Балкан” запази лидерството си с 27 точки, а „Чавдар” е 6-и с 19 точки.

Във Владая футболистите на „Беласица” загубиха от местния „Гранит” с 1:2. След тази загуба отборът на „Беласица” е 4-ти във временното класиране с 21 точки, а „Гранит” – 7-и с 18 точки.

Ташко СУЛЬОТОВ