„Балкан” едноличен лидер в ЮЗ трета лига след победа над „Пирин 2”

Два мача от 13-ия кръг бяха отложени

Осем вместо планираните десет мача по програма от 13-ия кръг на ЮЗ трета лига бяха изиграни по терените на Югозападна България. В Ботевград местният „Балкан” победи „Пирин 2” (Благоевград) с 3:0. Головете бяха дело на Калоян Бонев в 8-ата, Николай Цветков в 28-ата и Николай Минков в 69-ата минута. Само два жълти картона бяха показани в този мач от отличния главен съдия Любомир Терзийски, асистиран от Димитър Стоилов и Мартин Никифоров. С тази победа отборът на „Балкан” се утвърди на първото място с 34 точки, а този на „Пирин 2” остана 19-и с 4 точки.
Дерби мачът в челото между отборите на „Витоша” (Бистрица) и „Беласица” бе спечелено от петричкия тим с попадения на Патрик Попов в 18-ата, Живко Димитров в 40-ата и Валентин Костов в 44-тата минута. Напълно заслужена победа за възпитаниците на Саша Симонович, който най-после заяви, че е видял нападателите с далеч по-точен мерник, в резултат на което са вкарали три гола на домакините. С тази победа отборът на „Беласица” е вече трети с 28 точки и с шансове за атакуване на първото място, а домакините „Витоша” останаха четвърти с 27 точки.
В Разлог местният „Пирин” победи трудно „Гранит” (Владая) с 2:1. Първи откриха резултата гостите чрез Кристиян Фурнаджиев в 38-ата минута. В 50-ата минута Николай Димитров изравни за 1:1. Победното попадение отбеляза бившият футболист на „Беласица”, сега с фланелката на „Пирин” (Разлог) – Красимир Шапкаров в 71-вата минута. Шапкаров е поредният изгонен футболист от ръководещия за втори път петричкия клуб Георги Петров, който по един недостоен начин го обиди по време на първия си престой, като му хвърли капитанската лента на земята и впоследствие го прокуди от родния му клуб. Така Красимир Шапкаров, вместо да доставя удоволствие на петричките фенове, радва колегите им в Разлог. След тази победа отборът на „Пирин” (Разлог) е 8-и с 20 точки, а „Гранит” – 10-и с 18.
На градския стадион в Сандански местният „Вихрен” нанесе тежка загуба на „Левски” (Чепинци) със 7:1. Първия гол отбеляза Димитър Макриев от дузпа в 24-тата минута. Янислав Тусонджиев покачи в 30-ата на 2:0. В 32-рата минута Димитър Макриев покачи на 3:0, в 35-ата Александър Якимов на 4:0, в 38-ата минута Илиян Джавалеков – на 5:0. При този резултат приключи първата част на мача. През втората част на срещата Георги Кечев покачи на 6:0 в 50-ата минута, в 55-ата минута Борислав Велев от дузпа намали на 6:1, а крайното 7:1 оформи Иван Гюров в 66-ата минута. Президентът на „Левски” (Чепинци) Методи Милков сподели, че никога в историята си като футболист и сега като ръководител не е виждал такова неточно съдийство. Именно това е било и причината да се стигне до такава тежка загуба. „В този мач не се присъединиха към нас основни футболисти поради служебна заетост, контузии и наказания и при това положение на терена в Сандански се появиха пет юноши на 16-годишна възраст. Всички те се държаха достойно до 30-ата минута. След това рухнаха психически и обидени от съдийството”, допълни Милков. С тази победа отборът на „Вихрен” вече е 15-и с 14 точки, а „Левски” – 20-и с 1 точка.
На стадион „Осогово” в Кюстендил се срещнаха едноименният тим и „Оборище” (Панагюрище). С голове на Александър Александров-Аци в 30-ата от дузпа, Боян Стойнев в 51-вата и 71-вата минута и Марио Евтимов в 69-ата минути отборът на домакините спечели трите точки в този двубой. За гостите от Панагюрище точен бе Георги Нетов в 8-ата минута от дузпа. С тази победа отборът на „Кюстендил” е вече 2-ри с 29 точки, пет по-малко от лидера „Балкан” и 1 повече от следващия го „Беласица”, а „Оборище” заема 5-ото място с 26 точки.
На стадиона в Долна баня се срещнаха отборите на „Рилски спортист” (Самоков) и „Костинброд” от едноименния град. С голове на Цветан Митев, Ивайло Захариев и Петко Петков от дузпа тимът от Самоков победи с 3:1 отбора от Костинброд. Почетното попадение за гостите бе дело на Мартин Станкев. Наставникът на „Костинброд” Любомир Божанков сподели, че в момента разчита на Цветан Генков – 37-годишен, Марио Геров – 32-годишен. Не може Мартин Станкев от 13 мача до момента да отбележи само едно попадение. Той сподели, че от толкова малко реализирани попадения имат толкова спечелени точки. Надява се за в бъдеще нещата да се подобрят и най-вече през зимата да извърши качествена селекция и отборът на „Костинброд” да стане това, което той желае. С победата си „Рилски спортист” е 9-и с 19 точки, а „Костинброд” – 17-и със 7 точки.
На стадион „Свети Петър” в Банско едноименният тим победи „Надежда” (Доброславци) с 3:0. Головете за отбора на домакините отбелязаха Милко Георгиев в 1-вата, Милен Златков в 19-ата и играещият старши треньор Борис Галчев в 63-тата минута. Като цяло отборът на домакините бе по-добър на терена и съвсем заслужено записа класическа победа и спечели три точки. При това положение отборът на „Банско” е 11-и с 18 точки, а на „Надежда” – 18-и с 6 точки.
Срещата между отборите на „Ботев” (Ихтиман) и „Сливнишки герой” завърши при резултат 2:1. Точни за отбора на домакините бяха Мартин Динов в 9-ата и Борислав Балджийски в 37-ата минута. Единственото попадение за гостите отбеляза Марио Йорданов в 40-ата минута. След мача старши треньорът на „Сливнишки герой” (Сливница) Петър Малинов сподели: „Този мач се игра ден по-късно по молба на ръководството на „Ботев” (Ихтиман), съгласувано с нас и ЗС на БФС. Вместо първото полувреме да бъде 5:2 за нас, то завърши 2:1 за „Ботев”. Не ни върви. В Кюстендил без нито един опасен удар на домакините уцелихме на два пъти гредите след удари на Марио Йорданов и Денислав Минчев и два пъти изскочихме сами срещу вратаря им. Тогава и наш защитник подари топката на Александър Александров-Аци и това бе причина за спечелването на трите точки от тях. В Сандански също надиграхме „Вихрен”, но съдиите им подариха победата. И в неделния двубой не взеха участие двама болни и един контузен. Нашият отбор е млад и неопитен и това е причината за несправедливите ни загуби, изключвайки съдийските безобразия. В мача срещу „Ботев” (Ихтиман) главният съдия Георги Николов не отсъди дузпа за спъване на Денислав Минчев, на три пъти Денислав Минчев и веднъж Марио Йорданов не успяха отблизо да отбележат гол във вратата на „Ботев” (Ихтиман)”.
Мачът „Септември 2” (София) и „Чавдар” (Етрополе) бе отложен заради участие на повечето футболисти от столичния тим в мача за младежка шампионска лига в Албания.
Срещата „Пирин” (Гоце Делчев) – „Хебър 2” (Пазарджик) бе отложена заради негоден терен за игра.

Ташко СУЛЬОТОВ