Банско и Белица получиха средства за детски градини

Министерството на образованието оповести одобрените проекти по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020-2022 г.

Две от общините в Разложката котловина са одобрени като бенефициенти по програмата – Белица и Банско.

Община Белица ще получи 600 хил. лв. за изграждане на пристройка, отредена за детска градина към обществена сграда в най-голямото село в общината – Горно Краище. В селото живеят около 1200 души, много от които са активни млади хора и това определя нуждата от места за отглеждане, възпитание и обучение на деца в по-голяма близост до местоживеенето им. „Всяко дете има свещеното право да играе, да ходи на училище, да се обучава в създадени добри условия за занимания и учение и ние, възрастните, сме длъжни да му осигурим правилната среда за това, в която то да се учи и расте здраво и щастливо“, коментира кметът на Белица Радослав Ревански.

По същата програма одобрение получи и община Банско за довършване на новата детска градина на ул. ”Стефан Караджа”. Проблемът за пускането й в експлоатация бяха пропуски в проектната документация. В модерната сграда е предвидена и построена клетка за асансьор, но средства за самото съоръжение не бяха предвидени. С отпуснатите от Министерството на образованието 206 740 лв. техниката ще бъде закупена и инсталирана, така че напролет новата придобивка за Банско да отвори врати.