Банско и Пирин – арена на ултрамаратона Pirin Ultra

За шести пореден път, в Банско бе даден старт на планинския ултрамаратон Pirin Ultra, който събра елита на спортистите в планинското бягане. Отново в сърцето на Пирин се състезават най-силните, най-издръжливите, най-подготвените и най-смелите бегачи.
Pirin Ultra се провежда от 23 до 25 септември със старт и финал в Банско и трасета в алпийската част на Пирин.

Участниците се състезават по три трасета. Трасе А е с дължина 160 км, второто – Трасе Б, е по 66 км чист планински терен, а за екстремните състезатели е Трасе C – Pirin Extreme, с дължина 38 км, който включва хребета Котешки чал, Кончето, вр. Кутело, вр. Вихрен и масива на вр. Тодорка.

В приветствието си при официалното откриване на състезанието, зам.-кметът на община Банско Костадин Атанасов изрази респекта си към участниците заради амбициите им, упоритостта, силния дух и желязна воля. „Защото планинското бягане е специфично. То изисква особени качества на физиката и волята, на начина на подготовка и поведение по време на самото състезание. Още повече, когато надпреварата е в планина като Пирин – поразително красива, но и много трудна. Желая ви по време на състезанието да се зареждате от красотата и силата на планината, за да не падате духом в нито един момент, и да завършите успешно избраните от вас дистанции“, заяви още К. Атанасов. Той се обърна и към организаторите на ултрамаратон Pirin Ultra, които поздрави за това, че с изключителната подготовка на това трудно състезание успяват да го наложат в световния спортен календар като едно от най-авторитетните и атрактивни надпревари.