Банско и Разлог се скараха за родното място на Неофит Рилски

  • Кметът на Банско: Искам експертно становище

  • Кметът на Разлог: Не крадем история

Банско и Разлог са на нож заради надпис на паметник на Неофит Рилски, който бе открит в разложкото село Баня. Спорът между двете общини е за родното място на патриарха на българските учители. В основата на новооткрития паметник в Баня стои надпис, според който на това място е била родната къща на създателя на българската граматика и взаимоучителната метода и на семейството, в което той се е родил.

В Банско обаче не са съгласни с това, а кметът на общината Иван Кадев вече е сигнализирал държавни институции и научната общност за, цитираме „подмяна на историческата истина”.

Иначе мраморният барелеф бе открит официално от кмета инж. Красимир Герчев заедно с Магда Първанова – кмет на село Баня. Изграждането на монумента бе изцяло финансирано от община Разлог, а реализацията му е дело на скулптора Асен Ботев. На откриването бяха представени факти от живота на Неофит Рилски, според които Неофит Рилски е роден в село Баня, а след осемгодишната му възраст, оставайки сирак без баща, заминава с майка си за град Банско, където тя се задомява втори път за отец Петър Бенин. Венци и цветя бяха поднесени от инж. Красимир Герчев – кмет на община Разлог, Магда Първанова – кмет на село Баня, Маргарита Рачева – председател на НЧ “Просвета-1908” – с. Баня, Христина Манова – директор на Исторически музей – гр. Разлог, Велина Кулина – секретар на Народно читалище – Разлог “15 септември 1903-1909 г.”. На откриването присъстваха и десетки жители, дошли да поднесат цветя пред новооткрития паметник. Председателят на църковното настоятелство на Разложка епархия отец Янко Русков отслужи молебен за здраве на живите и заупокойна молитва в памет на отец Неофит Рилски.

В същото време кметът на Банско Иван Кадев изрази възмущение от начина, по който се поставя паметник, в чийто надпис, цитираме „прозира историческа лъжа, а именно – че там е била родната къща на Неофит Рилски“. Той изпрати писма до Министерството на културата и до Българската академия на науките. Към акад. проф. дмн Юлиан Ревалски, председател на БАН и чл. кор. проф. дин Васил Николов, зам.-председател на БАН, кметът на Банско се обръща с молба да бъде изготвено официално експертно становище от компетентната секция на Института за исторически изследвания, с което най-престижната национална научна институция БАН да се произнесе за родното място на Неофит Рилски. В прессъобщение на общинския пресцентър в Банско се казва още, че с нарочно писмо Иван Кадев се обръща и към министъра на културата Боил Банов. В него кметът на Банско изразява „дълбоко възмущение от безродното поведение и обида към националната памет”.
„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с. Баня, община Разлог, съвместно с читалище „Просвета 1908” – с. Баня и със съгласието на кмета на община Разлог изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско”, се казва в писмото на кмета Иван Кадев. Кадев настоява пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника.

„Вяра” потърси за коментар по създалата се ситуация кмета на Разлог Красимир Герчев, който заяви: „Село Баня има Инициативен комитет, който 16 години работи по въпроса за Неофит Рилски. Историци и други специалисти са проучили над 30 документа, в които се казва, че Неофит Рилски е роден и първите 8 години е живял в село Баня. Ние не отричаме факта, че той е живял и творил в Банско. Не крадем история. Почитаме Неофит Рилски като възрожденец и аз не мога да разбере споровете. Така са преценили в Банско, нека да реагират. Като администратор на общината се съобразявам с интересите на обществеността на село Баня и усилията на хората, проучили въпроса”, каза кметът на община Разлог Красимир Герчев.