Банско остава без депутат, двама адвокати от Разлог се готвят за парламента

Банско вероятно ще остане без представител в новия състав на Народното събрание. До късния следобед протоколите от 23-те избирателни секции в община Банско не бяха обработени в РИК Благоевград. Неофициалните данни обаче сочат, че нито един банскалия няма да намери място на парламентарна банка.

ГЕРБ е с над 40% от гласовете на банскалии, а досегашният депутат Ал. Мацурев има около 2000 преференции. Дали те ще стигнат да запази мястото си в новия парламент още не е известно.

Партия „Воля” с водач на листата Елена Ангелинина – дъщеря на бившия председател на ОбС Владимир Колчагов, която влезе доста неочаквано преди година в парламента, проведе вяла кампания. Резултатите от изборите показват огромна разлика в тежестта на партията като обществена подкрепа и като присъствие в местната власт.

Двама банскалии имаше в листата на БСП – Димитър Юнчов и Владимир Баряков, но и те останаха извън класацията след слабото представяне на партията.

Голямата изненада за слабо представяне на изборите е екс-кметът Георги Икономов. Само преди 15 месеца, на местните избори, когато всички бяха срещу него, той събра над 3000 гласа като формален кандидат на ГЕРБ. Сега, в качеството си на републиканец успя да събере 10 пъти по-малко – едва 300.

Ако в миналото Народно събрание Банско беше с двама представители, сега е ред на Разлог. С голяма доза сигурност от там ще има двама депутати, и двамата адвокати – Емил Колевичин, който е втори в листата на БСП и Иван Йорданов.