“Банско филм фест” повежда зрителите на пътешествие в света на екстремното кино

За двадесета поредна година кинофестивалът “Банско филм фест” повежда своята публика на пътешествие в света на екстремното с прожекции на премиерни филми, изложби и презентации, водени от световноизвестни приключенци. От 22 до 26 септември планинският курорт ще бъде дом на приключения от различни точки на света и ще докосне своите гости до места, до които са достигнали малцина. В приветствието си при откриване на фестивала, кметът на община Банско подчерта значимостта на събитието като единствено по рода си в страната и без аналог в тази част на Европа. Той посочи, че за имиджа на планинския курорт този фестивал е от особено голямо значение, защото привлича интереса на една ценна за града аудитория – на интелигентни хора с отворени умове, действени и с активна позиция за съхраняване на природното и културно-историческото наследство.
Двадесетото издание на фестивала е време и за поглед назад и оценка на постигнатото. Идеята за кинофестивал, посветен на екстремното и планинарско кино, се заражда в края на миналия век, разказа за БТА съоснователят на “Банско филм фест” Натали Петрова. “Проектът започна с другия създател на кинофестивала Петър Атанасов, който трета година не е сред нас, но ние продължаваме да осъществяваме неговите идеи и мечти. Години наред преди старта на събитието бяхме започнали тази програма, да организираме различни чествания, годишнини, определени имена от българската и световна планинарска и екстремна култура. Фестивалът логично продължи тази програма, сложихме я в конкретни рамки, в конкретно време”, разказа Натали Петрова.
Мнението на създателите е, по примера на редица световни културни форуми, че такова събитие не трябва да е в столицата, а трябва да има свой дом, който да носи духа на кинофестивала. “Смятам, че фестивалът не само обогати културния афиш на Банско и региона, на България, но отдавна зае достойно място сред културната карта на Европа и на света и в досегашното му съществуване публиката успя да се види на живо с хора от целия спектър на аутдор културата”, допълни организаторът на “Банско филм фест”.
Сред гостите на фестивала през изминалите двадесет години са имена като Райнхолд Месер – първия човек в света, изкачил Еверест без кислороден апарат, както и първия човек, изкачил всичките осемхилядници без кислород. “Под тридесет човека са изкачили всички осемхилядници без кислород, повече от десет от тях са били гости на “Банско филм фест”, обобщи Натали Петрова.
Освен височинни алпинисти, гости на фестивала са били и професионалисти в различни области на екстремните преживявания. “Всички тези хора имат огромен опит и са избрали този начин на живот, но благодарение на тях и на авторите на филмите ние се докосваме до точки на Земята, до които човешкият живот не е достатъчен да достигнем”, посочи Петрова.
За шестнадесета поредна година фестивалът ще осъществи и своя проект, насочен към деца и младежи. Всяка година в дните на “Банско филм фест” между 300 и 500 деца от региона на възраст от 7 до 19 години биват привлечени от многобройните приключенски и в същото време образователни инициативи. Детската и младежка програма включва редица състезания, научни лекции и образователни работилници. “Това е една моя инициатива, в която твърдо вярвам, че нашият взор трябва да е насочен към бъдещето, а това са децата, които са надеждата на живота, че нещо ще продължава да съществува”, сподели Натали Петрова.
“Банско филм фест” показва невероятните достижения, покорени върхове и екстремни приключения на хора от България и от целия свят. В личен план създателите отчитат и своето най-голямо постижение. “Фестивалът започна във времена, когато залите бяха празни, а площадите пълни, това са 90-те години на миналия век. Тогава бяха много тежки, трудни времена, не че сега са по-лесни за културата, но тогава наистина буквално бяха спрени културните събития поради политическата и икономическата страна на нещата. Ние започнахме нещо различно, уникално, което няма аналог. Даже сега се чудя на изключителната ни смелост и на това, че явно не сме си давали сметка колко е трудно да се организира подобно мащабно събитие. Разбира се, ние имахме опита, знанията, контактите преди това. Така че това е един от върховете в личен план, че нещо си създал и носиш отговорност”, разказа Натали Петрова. “Банско филм фест” се превърна в една територия на свободните хора и в едно събитие, изпълнено с вкус, с вдъхновение, познания, с информация и възпитание, обобщи духа на фестивала Петрова.
Двадесетото издание на “Банско филм фест” също обещава да е наситено със събития и потапящо в различни светове. Тази година фестивалът среща публиката с режисьора на планинарски филми и страстен алпинист и катерач Симон Меснер, с легендата сред италианските катерачи Маурицио Занола – Маноло, с многократната световна шампионка по фрийрайд Надине Валнер и други професионалисти в света на екстремното, каза Натали Петрова. Сред имената на българските приключенци, които ще участват в “Банско филм фест” със свои презентации, са единственият алпинист в света, обходил трите ръба на Еверест Николай Петков, катерачът Ивайло Нинов и с легендата в българските екстремни ски Георги Георгиев. Повече от седемдесет филма са включени в програмата на “Банско филм фест” тази година, а броят на българските продукции е впечатляваща – петнадесет. Съпътстващата програма на петдневния фестивал обхваща различни области от екстремния живот, въвличайки в тях хора от всички възрасти.