Баскетболът в Дупница е жив!

Йордан Гиргинов, Павел Павлов и малките дупничани показаха, че докато има хора като тях – красивата игра ще съществува в града 

Дупница показа, че баскетболът в града е жив! След пауза, продължила повече от две десетилетия, градът отново бе домакин на голям турнир в един от най-красивите и популярни спортове.

Местната спортна зала прие кръг от Държавното първенство по баскетбол за момчета до 12 години. В надпреварата се включиха домакините от „Марек“, „Евробаскет“ (Благоевград), „Миньор“ (Перник), „Рилски спортист“ (Самоков) и „Ботев“ (Враца).

Дупнишките баскетболисти показаха отлична игра и се поздравиха с победата и в двете си срещи. Възпитаниците на наставника Йордан Гиргинов се наложиха с 50:23 над пернишкия „Миньор“ и с 51:48 над благоевградския „Евробаскет“.

Всичко започва преди около 7 години. На дупничанина Лъчезар Киров, който е дългогодишен треньор по баскетбол, му хрумва идеята да създаде баскетболен клуб за деца в родния си град. Той веднага се свързва със своя възпитаник Йордан Гиргинов.

„Лъчезар Киров беше дълги години в Америка и когато се прибра даде идеята, на която аз, колегата Павел Павлов и още няколко души веднага откликнахме. Събрахме се такива хора, които сме играли баскетбол. Естествено, че кръстихме клуба „Марек“. Този отбор и тези деца са на Дупница. И всеки знае, че „Марек“ е отборът на Дупница“, сподели пред „Вяра“ Йордан Гиргинов.

В момента в баскетболната школа на „Марек“ тренират близо 50 деца, като все повече млади дупничани се запалват по играта с оранжевата топка. Заниманията се водят от Йордан Гиргинов и Павел Павлов. Освен наставник, Гиргинов е избран и за председател на клуба, защото Лъчезар Киров отново е заминал за Америка и няма как да движи организационните дейности.

Досега БК „Марек“ разчита на собствени сили и средства, защото е с нестопанска цел и тренира само детски отбор.

„Нямаме професионални отбори, нямаме и спонсори. Тренираме само дечицата, които показват колко много талант има в Дупница. Има дете, което е спряло погледите на специалистите от най-големите клубове. Те дори се свързаха с него, защото виждат какво огромно бъдеще го чака. Това е супер талант. Не искам все още да споменавам името му, но гарантирам, че след известно време, това дете ще бъде национал на България. Имаме и едно момиче, което сега е 10 клас и от новия сезон ще играе в „Славия“. То е от първите деца, които започнаха при нас преди 7 години. Със сигурност към нас може да се присъединят още много дупнишки деца, но ни трябва малко помощ. Председателят на Общински съвет-Дупница Костадин Костадинов ни покани на среща в сряда в 13:30 часа и се надяваме, че община Дупница ще започне да помага за развитието на клуба“, каза още младият специалист.

Той е поканил един от националните селекционери, с когото е заедно са завършили Националната спортна академия. Изтъкнатият треньор ще направи няколко открити тренировки за местните таланти, които чакат срещата си с него с нетърпение.

Йордан Гигринов не скри и възхищението и благодарността си от няколко човека, които са оказали подкрепа на БК „Марек“.
„Един час след публикацията ми във Фейсбук за победите ни, получих съобщение от приятел, който не е дупничанин. Казва се Александър Борисов и от години живее в Швейцария. Той каза, че ще дари топки за 400 лева. Те вече са поръчани. Вангел Кьосев – дупничанин, но отдавна не живее в Дупница, пък още преди месеци ни купи топки. Отделно от това той е поръчал много хубави екипи. Те вече са платени от него като дарение за децата и са на стойност 500 лева. В момента се шият в София от голяма фирма за спортна екипировка. За турнира в Дупница единствено ни помогна Милан Раков, за да платим таксата за надпреварата. Има момчета с големи сърца, които дават от личните си средства. Ето сега, в събота, сме на турнир в Благоевград. При детските турнири отборите си разделят съдийските такси и парите за делегатите. Всяко едно състезание ни коства средства. Затова се надявам, че още хора в града ще започнат да ни помагат. Пак ще подчертая, че този клуб и тези деца са на нашия град“, завърши треньорът и председател на дупнишкия клуб.

Димитър ИКОНОМОВ