Батановци ликува! Сурвакарите спечелиха „Златна маска“ 

Сурвакарската група на гр. Батановци и кукерската група при при НЧ „Умение – 2003“ гр. Ямбол са големите победители в XXIX  Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”. Това обяви председателят на фестивалното жури проф. д-р Николай Ненов на пресконференция в Двореца на културата, след като заседаваха до късно през нощта.

Снимки – Асен Асенов

Със сребърни маски ще бъдат удостоени сурвакарската група на село Люлин и кукерите от село Домлян.  Бронзовите маски тази година отиват при групата от село Брежани и кукерската група на село Вресово. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове ще бъде връчена на сурвакарската група на село Ярджиловци.

Специални награди на кмета на община Перник Станислав Владимиров ще бъдат връчени на сурвакарската група на кв. „Бела вода“, сурвакарската група на село Садовик, групата на село Ключ общ. Петрич и кукерската група на село Бояново, общ. Елхово. Златният медал за детска група пък получиха децата от село Кошарево.

Наградата на публиката спечели групата от с. Равно поле, община Елин Пелин. Групата получи 14,89% от вота на публиката на фестивала.

Страхотната новина за първото място на фестивала „Сурва“ 2023 обиколи за часове малкото градче Батановци. Жителите са в еуфория от голямото признание за обичаните от всички сурвакари.

„Благодаря на всеки един участник от Сурвакарска група Батановци, от най малкия който е само на 9 месеца, до най ВЪЗРАСТНИЯТ! С цялото си уважение и поклон към всеки един от вас! Благодаря на хилядите зрители и гости.

Благодаря на Община Перник за невероятната организация, това са много безсънни нощи и много труд. Поздравления за невероятното жури начело с професор доктор Николай Ненов. БЛАГОДАРЯ ВИ И ПОКЛОН!“, написа в профила си във Фейсбук кметът на Батановци Радослав Петров.