Баща и дъщеря Александрови

  • Мартин: Винаги съм желал да работя в модерна технологична среда

  • Памела: В завода виждам на практика всичко, за което чета в учебниците

Мартин Александров вече 8 години е част от екипа на фармацевтичния завод на Тева в Дупница. Започва като оператор „Обвиване“ и след 2 години вече е старши оператор. В момента ръководи екип от шест човека като супервайзър.
Неговата дъщеря Памела Александрова завършва 11 клас със специалност „Лаборант в химическата промишленост“ в дуална форма за обучение към Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница. Тя също е част от екипа на лабораториите в завода, където провежда учебната си практиката. Памела е и активен спортист по бадминтон. През 2018 г. става вицешампион на Държавния шампионат за юноши и девойки в Стара Загора. Завоювала е още много медали в бадминтона.

– Г-н Александров, как се насочихте към работа в завода на Тева в Дупница?
– След няколко години работа в малкия бизнес на частният сектор, където се чувствах неоценен и не виждах възможност за развитие, реших да се насоча към по-голяма и утвърдена компания. Завършил съм професионалната гимназия в Дупница „Акад. Сергей П. Корольов“ и винаги съм имал желание да работя в модерна технологична среда. Разбрах от един приятел, че има обявена позиция за оператор в производството. Кандидатствах, бях поканен на интервю и след няколко дни ме одобриха.
– Какво е важно, за да успее човек без специализирано образование и квалификация, за да се реализира във фармацевтичното производство?
– Желание, упоритост и търпение, но най-вече вяра в себе си. Имам ясни цели за своето бъдеще в завода и искам да продължа да се развивам, като поема отговорности в новостроящия се цех Таблетен 4. Хубавото е че в завода добиваш знания и опит, които в училище или университет е трудно да получиш.
– Памела, каква бе причината да изберете да се обучавате в дуалната форма за обучение със специалност „Лаборант в химическата промишленост“?
– Първоначално ме насочиха моите родители и класният ми ръководител. Бях идвала в завода на празници, организирани за децата на служителите, и още тогава се породи интересът ми към химията. Не ми беше лесно да направя своя избор, защото се занимавам професионално с бадминтон. Колебаех се какво да избере да уча – химия или спорт, но надделя химията, поради по-големите възможности за професионална реализация.
– Какво представлява дуалната форма за обучение и с какво тя е по-различна? Как преминава тя за теб?
– Това е форма на обучение в средното образование, в която се натрупва практически опит в реална работна среда. Три дни седмично се обучаваме в училище и два дни практикуваме в завода на Тева в Дупница. Имаме сключени трудови договори и получаваме заплащане. Висококвалифицирани ментори ни помагат да овладеем професията. Лично аз се чувствам много горда, че съм част от екипа на завод, който се грижи за милиони пациенти по целия свят.
– Вашият клас започна своята практика по време на пандемията. Как ви посрещнаха и какви бяха първите ви впечатления от завода?
– Екипът ни прие много добре и наистина се стараят да ни обясняват всичко, така че да го разберем и научим. Специално за нас бяха подготвили презентации и демонстрации, които ни показваха онлайн, за да не губим време поради ограниченията в пандемията. Дори ни поставиха като задача всеки от нас да разработи и представи презентация по тема от химията, към която проявява най-голям интерес.
– Как се чувствате сега, когато се обучавате на място в завода?
– Сега наистина е много по-хубаво и по-интересно. Виждам всичко директно и съм част от реалната дейност в лабораториите. Общувам със всички и всеки ден уча нови неща. Надявам се след време и аз да бъда такъв професионалист като моя ментор и моите колеги в лабораторията.
– Какви са възможностите за учене и развитие в завода за ученици с вашата специалност?
– Тук определено има много възможности за нас. Специалността ни е приложима както в лабораториите, така и в производството. Дори да не продължим да учим висше образование, можем да започнем работа като лаборанти или оператори. Голяма част от менторите, а и от екипа в лабораториите също са завършили нашата специалност и са вече утвърдени професионалисти в завода.
– С какво тази практика ще ви помогне за бъдещата ви реализация и какви са вашите планове след завършване на средното ви образование?
– Дуалната форма на обучение ми дава шанс да науча и разбера по-лесно материала, който ни преподават в училище. Имам възможността да се докосна и да видя на практика всичко, за което чета в учебниците. Ставам по-отговорна и виждам как се работи в реална работна среда. Дава ми възможност да реша дали ми харесва и искам да продължа и в бъдеще с това. А аз определено искам да надграждам с висше образование отново в областта на химията.
– А как успявате да съчетавате спорта с химията?
– Денят ми започва в 8 сутринта и завършва в 8 вечерта. Спортът ме е научил на дисциплина, отговорност и стремеж за постигане на резултати. Така успявам да съчетая бадминтона, който много обичам, с работата, която наистина харесвам.