Баща и син – хирурзи от Благоевград, си поделиха приза „Лекар на годината“

Д-р Димитър Димитров и д-р Георги Димитров са автори на първия интерактивен справочник за лечение на Ковид-19

Отличията в две от категориите за годишните награди на Българския лекарски съюз бяха връчени на медици от Благоевград.
В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ за лекар на годината беше отличен д-р Димитър Димитров – завеждащ отделението по хирургия в Областната болница в Благоевград, а д-р Георги Димитров получи приза за млади медицински надежди в категорията „Ти си нашето бъдеще“.
Двамата медици са в основата на създаването на интерактивния справочник за диагностика и лечение на Covid-19, в който са събрани най-добрите световни практики и научни знания в борбата с пандемията. Той се разпространява напълно безплатно – в сайта на Министерството на здравеопазването.
„Смятам, че тази награда е заслужена. Работихме много и се постарахме да дадем на всички лекари в България, които в момента се борят на първа линия със страшната инфекция, наречена Ковид-19, нещо, което да бъде оръжието им в борбата с тази болест“, каза д-р Димитър Димитров пред БНР. А неговият син коментира отличието си така: „Медицината е професия, която изисква екип. Благодарен съм на абсолютно всички, които ме подкрепиха и ми помогнаха да стигна до тука и се надявам това да е началото”.
Д-р Димитров-младши е завършил Медицинския университет с награда „Златен хипократ“ с пълно отличие. Специализирал е в едни от най-елитните учебни заведения, сред които Харвард и Станфорд. Неговият баща също е живял и работил извън България.

Снимка: Архив БНТ