Бегълката Пенка от Копиловци отърва кожата, стопанинът Иван Харалампиев: За мен тази крава е чудо, ще я наградя с ласки и лукс фураж

Пробите на животинката са отрицателни за болести и зарази, към края на седмицата ще бъде върнато за отглеждане в с. Мазарачево

С щастлив край приключи одисеята на кравата бегълка от кюстендилското село Копиловци и нейният стопанин Иван вече може да си отдъхне. Присъдата е: кравата Пенка ще живее.

Иван Харалампиев

Това стана ясно след последните изследвания на животното, които показаха, че то е в отлично здраве. От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести.
 „Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Продължават срещите на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност”, се казва още в официалното съобщение на сайта на БАБХ.
Това означава, че кравата беглец няма да бъде евтаназирана и до края на седмицата ще бъде върната на собственика си Иван Харалампиев. Случаят с кравата Пенка придоби световна известност. Тя прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома. Заради това от Агенцията по храните искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световноизвестна и започна кампания за нейното спасяване. И сър Пол Маккартни – бившият член на легендарните „Бийтълс”, се включи с коментар за съдбата на кравата Пенка. Мисля, че би било наистина чудесно, ако тази бременна крава получи помилване. Тя не е направила нищо лошо”, написа сър Пол във фейсбук. Информацията на музиканта обаче е стара, тъй като преди дни стана ясно, че Пенка не е бременна.

„Много съм благодарен на всички хора от целия свят, които се застъпиха за моята животинка. В наша подкрепа се обяви дори и бившият член на „Бийтълс“ – Пол Маккартни. Доволен съм, че спасиха Пенка. Нямате представа колко нерви ми костваше всичкото това, но ето резултат има. Смятам, че моята борба ще помогне и на други колеги в цялата страна, които отглеждат животни в погранични райони“, каза минути след обявяване решението на БАБХ собственикът на кравата беглец Иван Харалампиев. Той е категоричен, че Пенка заслужава една огромна награда и с гордост ще я отглежда в стопанството си. „Тази крава за мен е едно чудо. Аз самият ще я наградя с лукс фураж и много ласки. Тя се превърна в много специална не само за моето семейство, но и за всички хора. Представете си колко нерешени въпроси повдигна изчезването й, надявам се да има промяна и в законодателството“, обяви още Харалампиев.