Бежанците от Украйна ще могат да получават от петък документ още на границата

6 хиляди украински бежанци са влезли за денонощие в България, с което броят им достигна около 26 хиляди души. Правителството вчера активира европейската директива за временна закрила и очаква те да надхвърлят 100 хиляди.

От този петък бежанците от войната в Украйна у нас ще могат да получат специален документ още на границата, с който да пребивават легитимно на територията на България. Това обяви във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова:

“Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна, ще получат достъп до пазара на труда, образование здравеопазване и социална подкрепа. От друга, ще имат задължението да спазват законите на република България. Предвижда се и лицата, получили временна закрила, да имат право на помощ за настаняване и изхранване в общ размер на 40 лв без ДДС”.

По рано днес правителството активира европейската директива за временна закрила.

От днес работи и единен информационен портал с необходимата информация, както за бягащите от войната, така и за тези, които искат да помогнат, поясни вицепремиерът Константинова:

“На портала ще намерят информация за правна помощ, възможности за настаняване, важни контакти, адреси, полезни съвети, списък с подкрепа от граждански организации и активни дарителски кампании, както и обяви за работа”./БНР