Безводие мъчи Дeлян

Йосиф Шопов
  • Йосиф Шопов пред „Вяра”: На 2 дни имаме вода по 1-2 часа и пералня не можем да пуснем

Безводие мъчи дyпнишĸoтo ceлo Дeлян. Проблемът с липсата на достатъчно питейна вода продължава въпреки режима, въведен в началото на годината, при който водата сe пycĸa през ден за дoлнaтa и гopнaтa чacт нa ceлoтo. За проблема алармира Йосиф Шопов – пенсионер от ТЕЦ „Бобов дол”, който живее в центъра на Делян. „Вода няма. Днес трябваше да я пуснат за долната махала и центъра, дойде в 9,15 часа и в 11 вече беше спряла. На 48 часа имаме вода едва по 1-2 часа. Когато бяха дъждовете, нямаше въобще. Пералнята не можем да пуснем”, каза Йосиф Шопов. Възрастният човек, който е и трудноподвижен, предлага да се възобнови ползването на водохващане, което в момента не работи, като се свърже с тръби със стария резервоар.

Й. Шопов предлага схема, чрез която да се подобри водоснабдяването.

„Преди 10-15 г. направиха нов резервоар. Направиха го на много високо място, все едно на Еверест, което е излишно. За да качат до там водата, слагат мощни помпи, които харчат много ток. От ВиК казват, че не могат да съберат толкова пари, колкото дават за ток. Според мен е проста работа проблемът да се реши. Селото си има стар резервоар, с който долната махала се снабдяваше постоянно и непрекъснато с вода. След като направиха горния резервоар, елиминираха стария резервоар до ТКЗС-то, като направиха новата помпена станция. Горната махала нямаше вода тогава, затова направиха помпената станция, за която казвам, че е на Еверест. Освен това има водохващане, което в момента не работи. Там някой „умник” е отрязал около 10-ина метра от стоманената тръба Ф 270. Откраднат е и стоманобетонният пръстен, по-голям от 1,20 м беше и той изчезна.
Та от това водохващане, което в момента не работи, с откраднатата тръба, предлагам да се пуснат тръби до стария резервоар, то може и да има останали отпреди тръби. Този резервоар 30 години е обслужвал селото и ТКЗС-то – и стока, и какво ли не. Не сме имали проблеми и зиме, и лете, и пролет вода е имало винаги”, каза Йосиф Шопов. Според него използваната в момента мощна помпа може да се замени с потопяема помпа за вода – бибо. „Бил съм инвеститорски контрол на ТЕЦ „Бобов дол”, работил съм по националните обекти – Червена могила, Кремиковци, и разбирам от тия неща. Проблемите с водата ще продължат, ако вкарат второто водохващане в съществуващата помпа, винаги ще плащат повече, отколкото ще събират, защото не е все едно една помпа 5-6 киловата, а може да е и по-мощна, и един киловат. Достатъчно е едно бибо. Едно бибо от 2 цола ще качва постоянно водата и винаги ще има вода. Предложих всичко това на управителя на ВиК, но той нищо не каза. Познат от селото е писал писмо до областния управител, отговориха му, че въпросът е решен. Затова се обръщам към вас, оттук натам ще ида и при прокурора – да открият кой е отрязал тръбата и кой е откраднал бетоновия пръстен. За всичко има начин”, заяви Йосиф Шопов. Човекът подчерта, че до няколко дни ще внесе писма с исканията и предложенията си във ВиК, общината и прокуратурата в Дупница.

Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев, когото потърсихме за коментар по телефона, не отговори на повикването и запазва правото си на отговор.

Припомняме, че проблемът с питейната вода в Делян е от години. Селото се снабдява с вода от мecтен извop, но дебитът й е недостатъчен. Водата ce cъбиpa в peзepвoap c пoмпa, ĸoятo зapaди нeдocтaтъчнoтo ĸoличecтвo нe мoжe дa paбoти нopмaлнo и cпиpa. Toвa вoди дo липcaтa нa вoдa нaй-вeчe в пo-виcoĸaтa чacт нa ceлoтo. Така в края на януари тази година бе решено да се въведе режим. Монтиран бе cпиpaтeлeн ĸpaн, с чиято помощ вoдaтa сe paзпpeдeля – eдин дeн caмo в дoлнaтa чacт, a нa cлeдвaщия – в гopнaтa чacт нa ceлoтo.

Юлияна КОЛЧАКОВА