Безплатен курс ще учи строителните предприемачи от Дупница как да печелят обществени поръчки

По-малките фирми често срещат затруднения, отчитат от общината

На 14-ти и 15-ти април 2021 в залата на Общинския Съвет на община Дупница ще се проведе безплатно обучение за строителни фирми, които имат желание да участват в обществени поръчки, но им липсват знания и опит в тази сфера. В обучението ще бъдат представени строителните поръчки,  възлагани от общината в последните 2 години, както и планираните за 2021 строителни дейности, които предстои да бъдат отворени скоро, така че желаещите фирми да имат достатъчно време да се подготвят за тях. В практическата част ще бъде подробно демонстрирана работата с електронната система ЦАИС-ЕОП и как на практика участниците могат да подадат офертното си предложение през нея.

Поканени са за участие строителни фирми от Дупница, Сапарева баня, Бобошево, Рила и другите общини в Кюстендилска област. През 2021 ще бъдат проведени 20 практически обучения в малки и средни общини, избрани в цяла България, за фирми които желаят да участват в обществени поръчки занапред, съобщават от пресцентъра на кметството.

От община Дупница отчитат факта, че по-малките фирми често срещат затруднения да разчетат езика на държавната администрация, както и да подготвят и подадат правилно своята оферта. Често за участие в обществени поръчки е необходима специална подготовка и умения, които са различни от тези в частните сделки. По тези причини се подават оферти, които не отговарят на изискванията на възложителя и неопитен участник бива отстранен, въпреки че на практика той притежава капацитета да изпълни дадената местна поръчка и да предложи най-добра цена.

Въвеждането на електронната система за обществени поръчки ЦАИС-ЕОП осигурява отлична централизация на целия процес по обявяване и кандидатстване в една платформа, но често малките фирми трудно боравят с нея и имат нужда от допълнителна подкрепа и разяснения, отчитат от общината. Фирмите, които желаят да преминат през обучение трябва да направят предварителна регистрация на office@tender-service.bg или телефон 0894 649 501.