Без тренировки на открито Валерия Кадийска прелетя над 160 см за злато от турнира в памет на Григор Христов-Гришата

Валерия Кадийска получи златото от Йорданка Благоева.

Кюстендилската лекоатлетка и треньорът й Румен Омерски се готвят в зала поради липса на условия за скок на височина на открито

 

Със златно отличие се окичи кюстендилката Валерия Кадийска на третия мемориален турнир в памет на спортния журналист Григор Христов-Гришата, който се проведе на стадиона на НСА „Васил Левски” в София. Състезателката в скока на височина на клуб „Пауталия” с  треньор Румен Омерски прелетя над 160 см от първи опит за победата, след което направи 3 фаула на 164 см. Медалът й бе връчен от първата световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева.

Атлетката и треньорът й Румен Омерски

За Валерия това бе и първо състезание на открито. Парадокс в случая е, че тя тренира само на скочището в закритата зала в спортния комплекс в Кюстендил, тъй като скочище на открито на стадион “Осогово” няма от години. След приключване на надпреварата в столицата Кадийска и наставникът й се възползваха от възможността да направят няколко тренировъчни опита на открито, защото няма къде да тренира в родния си град.

„Като резултат можем повече, но е съвсем различно в зала и на открито. Работим и за свързване на двата елемента – засилването и изпълнението на скока”, коментира треньорът Румен Омерски.

След около 40 дни е Държавното първенство на открито, като треньор и състезател се надяват да пуснат дисциплината скок на височина и на турнира „Нови звезди”, който предшества шампионата.