„Беласица” запази шансовете за върха, чака „Пирин” (Разлог)

Отборите на „Витоша” и „Беласица” (Петрич) се срещнаха в дерби мач от 13-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига на стадиона в Бистрица. За отбора на „Беласица” друга алтернатива освен победа нямаше, защото при нова четвърта загуба просто губеха всякакви надежди за връщане в борбата за атакуване на челото на таблицата. За този мач наставникът на петричкия тим Саша Симонович направи всичко възможно по време на заниманията да отстрани допуснатите грешки от неговите възпитаници и наблегна най-вече на подобряване на мерника. Заради неточните удари отборът от Петрич допусна три загуби като гост, а не успя да победи и като домакин временния водач „Балкан” (Ботевград). Нещата този път се случиха и най-после футболистите се отплатиха и с отличен мерник записаха класическа победа срещу единия от най-сериозните кандидати от групата за първото място – „Витоша” (Бистрица) – на техния терен. Срещата започна с атаки пред двете врати. Постепенно петричкият тим заигра на по-високи обороти и чрез крилата си Йордан Тодоров и Живко Димитров създаваше напрежение пред противниковата защита. В 17-ата минута Здравко Панев от защитата на домакините сгреши и позволи на Йордан Тодоров да му отнеме топката, последва остро центриране по земята и централният нападател на „Беласица” Патрик Попов за миг изпревари вратаря на „Витоша” Пламен Галев и изпрати топката в долния му ляв ъгъл за 0:1. Голмайсторът бе повален след това от вратаря на домакините и главният съдия Георги Димитров подаде сигнал за оказване на медицинска помощ, като играта бе спряна. Попадението сякаш окрили петричките футболисти, чиито атаки започнаха да се редят една след друга, като в основата им беше най-вече неуморимият и в този мач Живко Димитров-Малкия Ромарио. В 37-ата минута Кирил Киров при образцова атака на „Беласица” успя да нахлуе в наказателното поле на домакините, насочи топката към колегите си, но Здравко Панев в последния момент промени посоката й. В 40-ата минута от фаул, изпълнен от Живко Димитров, топката прелетя над всички, тупна пред вратаря на домакините Валентин Галев и се спря в долния десен ъгъл за 0:2. Минута преди края на първата част Живко Димитров от ъглов удар извиси топката високо в наказателното поле на домакините, Джулио Чарлов изби и при мелето защитникът Валентин Костов със страхотен шут едва не скъса мрежата зад Галев за 0:3 и направи резултата класически.
След почивката отборът на „Беласица” заигра малко по-прибрано и търсеше начин за атаки отново по крилата при възможност. Футболистите на домакините търсеха начин за промяна на резултата, но халфовете Симеон Бояджиев и Марти Таушанов бяха безупречни, а защитата на гостуващия тим, водена от Валентин Костов, бе на много високо равнище и реагираше навреме на набезите на нападателите на „Витоша”. В този мач и вратарят Кирил Георгиев бе на ниво.
В 61-вата минута резултатът можеше да стане 0:4, но ударът на Живко Димитров от границата на наказателното поле бе отклонен от защитника на домакините Теодор Димитров.
В 69-ата минута отборът на домакините проигра най-чистото си голово положение, след като резервата Антонио Михов не успя отблизо да огорчи вратаря на гостите, изпращайки топката в аут.
В 73-тата минута Цветомир Вачев от домакините опита да изненада вратаря на „Беласица”, но не успя. На два пъти по-късно Кирил Киров и Живко Димитров обстрелваха вратата на домакините, но до отбелязване на гол не се стигна. До края на срещата влезлият в игра Димитър Иванов бе изведен перфектно от Атанас Чепилов, но не успя да реализира попадение за „Беласица”.
В този мач за отбора на „Беласица” участие не взеха Атанас Димитров и Александър Смилков заради неизлекувани контузии.
С тази победа отборът на „Беласица” се върна на третото място във временното класиране с 28 точки, изоставайки от временния водач „Балкан” с 6 точки и с 1 от втория – ФК „Кюстендил”.
След мача наставникът на „Беласица” Саша Симонович сподели: „Изключително силен мач за нашия отбор. Този път си реализирахме повечето от головите положения и това ни донесе трите точки. Заради неточна стрелба допуснахме загуби като гости на три пъти и равенство веднъж като домакини. Този път нещата се случиха. Акцентирахме върху слабостите на отбора на „Витоша” и съвсем заслужено постигнахме победа и добавихме три точки към актива си. Вече мислим за следващия ни мач срещу отбора на „Пирин” (Разлог) на 23 октомври на стадион „Цар Самуил”.
„Беласица”: Кирил Георгиев, Атанас Чепилов, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Марти Таушанов, Симеон Бояджиев, Кирил Киров, Живко Димитров, Йордан Тодоров, Патрик Попов /Димитър Иванов, Лъчезар Давков, Иван Марчев/

 

Ташко СУЛЬОТОВ