Беласица изяде Своге

Петричани с класика
3:0 срещу шоколадчетата

На стадион „Арена Симитли“ в понеделник от 17.30 часа се игра мачът от 23 кръг за първенството на Втора професионална лига между отборите на Беласица (Петрич) и Спортист (Своге).

Срещата започна с натиск на домакините, който донесе успех в 4-та минута. Тогава след атака по десния фланг Атанас Карачоров тръгна на скорост, насочи топката към Живко Димитров, който от 15-тина метра с левия крак направи безпомощен вратаря на гостите, изпращайки топката в далечния ляв ъгъл на  Мартин Величков за 1:0. В 10-та минута Илия Русинов от гостите от фаул от 20-ина метра изпрати топката ниско по земята покрай стената, но не успя да изравни резултата. В 12-ата минута при образцова контраатака на домакините Запро Динев тръгна отляво с топката, пробяга 20-ина метра с нея, насочи се директно към противниковата врата, Павлин Чиликов протегна крак, топката отскочи, попадна у стоящия наблизо Мариян Вангелов, който с левачката я изпрати под напречната греда отляво на Мартин Величков за 2:0. Натискът на домакините продължи. В 18-ата минута главният съдия Иван Иванов показа втори жълт и червен картон на падналия в наказателното поле Атанас Карачоров, защото бе видял симулация в действията на петричкия футболист, което му костваше отстраняване от игра. Последваха заслужени реакции от страна на футболистите на Беласица, но арбитърът бе непреклонен. В 21-ва минута Владимир Гогов овладя топката, напредна и бе пресрещнат от Богдан Костов и Александър Бастунов преди да стреля. В 25-та минута Богдан Костов насочи топката към Владимир Семерджиев и Мартин Русков го спря навреме преди да стреля. Три минути по-късно капитанът Симеон Бояджиев напредна с топката по десния фланг, насочи я към Запро Динев в наказателното поле на гостите, той подаде на Мариян Вангелов, който от 5 метра с левия крак изпрати кълбото в аут. На два пъти по-късно Илия Русинов и Владимир Семерджиев не успяха отблизо да огорчат вратаря на домакините Кирил Георгиев. В 43-та минута неуморимият до момента Живко Димитров тръгна на скорост по десния фланг, насочи кълбото към Запро Динев и Богдан Костов изби топката от краката му в корнер.

Втората част на срещата започна с натиск на футболистите на Спортист (Своге). В 48-ма минута след центриране отляво на Симеон Чатов, Валентин Костов с глава промени посоката на топката пред очите на Борис Димитров. В 54-та минута Мариян Вангелов центрира остро кълбото зад защитата на гостите и Богдан Костов изпревари Живко Димитров. В 58-ма минута Лукас Мартинс от мястото на корнера центрира отляво топката и Валентин Костов с поредна навременна намеса предотврати опасността. Седем минути по-късно Симеон Чатов от фаул насочи топката високо в наказателното поле на домакините и Павлин Чиликов с глава отклони топката на сантиметри над вратата на Кирил Георгиев. В 68-ма минута Мариян Вангелов напредна с топката към противниковата врата, видя свободния Запро Динев, но не насочи точно кълбото и Павлин Чиликов промени посоката му. В 75-та минута главният съдия Иван Иванов отсъди дузпа в полза на Беласица за спъване на Димитър Иванов от Богдан Костов вътре в наказателното поле. Точен от бялата точка бе Запро Динев и резултатът стана класически – 3:0. Гостите упражняваха натиск и търсеха начин за промяна на резултата, но защитата на домакините бе безупречна и следеше внимателно отблизо действията на противниковите нападатели. В 80-ата минута Лукас Мартинс след атака по левия фланг насочи топката по земята към Борис Димитров и той от 3 метра не успя да огорчи вратаря на домакините. Две минути по-късно при атака на гостите по десния фланг топката бе насочена към Илия Русинов, но Атанас Чепилов (с много добри прояви в мача) блокира навреме нападателя. До края на срещата, включително и даденото 4 минутно продължение, не се стигна до отбелязване на нови попадения и така при резултат 3:0 за Беласица петричкият тим записа първата си победа от пролетния дял на първенството. Тази победа бе определена като стратегическа за отбора на Беласица, имайки предвид  предстоящата тежка програма от две поредни гостувания на Етър(Велико Търново) и Миньор (Перник) и домакинство в Симитли на лидера на групата ЦСКА 1948 ІІ.

Около 250 зрители наблюдаваха този двубой, придружавайки своите любимци и пътувайки до град Симитли в работно време.

След тази победа отборът на Беласица е на 6-то място с 35 точки, а Спортист (Своге) на 4-то с 39 точки.

След мача наставникът на Беласица Венцислав Иванов сподели: „Радваме се на победата. Ключът беше себераздаването на футболистите. Въпреки, че останахме рано в намален състав, показахме себеотдаденост. Радвам се, че успяхме да се върнем на правилния път. Не съм гледал ситуацията за червения картон, който бе показан на Атанас Карачоров, но ми се стори, че има нарушение в наказателното поле. Мисля, че пресилено бе отстранен от страна на главния съдия. Всеки следващ мач е важен за нас. Този сезон не беше лесен. Едни отбори се борят да останат в групата, други да влязат в по-горната група”.

Старши треньорът на Спортист (Своге) Петър Колев сподели: „Доста неща се объркаха в този мач. Не влязохме както трябва, и там беше акцентът. Първите минути те имаха импулс и искаха да вкарат гол. Не спазихме инструкциите и допуснахме фрапантни голове, за които нямам обяснение за поведението на някои футболисти. Поемам и аз своята отговорност, тъй като не съм успял достатъчно да им подсказа точно какво ни чака.  Основната задача през седмицата беше това и го повтарям всеки ден. Аз, когато в предходните мачове говорих, след завършека им не съм бил жестоко ентусиазиран. Много добре знам откъде сме почнали, как, с какви хора и може би досега някои резултати се получиха и не бяхме надиграни, но тези резултати не съм ги очаквал. Не са и реални на фона на цялата обстановка, в която работим, селекцията, която направихме. Знаех, че ще дойде и тази първа загуба. Лошото е, че тя дойде от нас, а противникът не ни надигра и ни излъга. В завършващата фаза този мач предложи нещо, което досега не бяхме изпитвали – да играем срещу сгъстена защита. Мисля, че създадохме положения и нямахме късмет да не вкараме. В крайна сметка, когато един двубой ти предлага такова нещо, няма как да реагираш адекватно. С игрите си досега Георги Николов спечели уважението и на противниците и на нашите фенове. Важен играч за нас е. Решението да отиде в националния отбор е такова, че можеше да отиде ден по-късно, но той така искаше. Всеки играч трябва да се чувства добре и да търси своя път за развитие. Това решение си беше негово, отделно и от ръководството на националния отбор не позволиха да закъснее с един ден. Не съм разочарован от решението му, подкрепих го”.

Беласица:

Кирил Георгиев, Атанас Чепилов, Атанас Карачоров, Валентин Костов, Христо Петров, Владимир Гогов, Мартин Русков, Симеон Бояджиев, Живко Димитров, Мариян Вангелов, Запро Динев (Аспарух Шамкалов, Димитър Иванов, КуфреЕта, Марти Таушанов)

Ташко СУЛЬОТОВ