Беласица и Етър размениха по един гол в Симитли

Главният съдия Венцислав Митрев подари дузпа на гостите

Доста усилия положиха футболистите на Беласица и Етър през първата част на мача. Отборът на символичните домакини провеждаше атаките си по фланговете, където оперираха Аспарух Смилков и Илия Карапетров. Последният в 10-та минута напредна отдясно и от мястото за изпълнение на корнер насочи кълбото ниско по земята в наказателното поле на гостите, но Марти Таушанов не успя да провре топката зад вратаря Станислав Нисторов. 6 минути по-късно Марти Таушанов изведе Аспарух Смилков пред наказателното поле на гостите, последва обстрел и топката се отклони от защитник и излезе в корнер. В 33-та минута Айвън Ангелов насочи кълбото към Илия Карапетров, но отново неточната стрелба бе причина да не се стигне до отбелязване на гол. В 38-ата минута Карапетров напредна отдясно и пробва удар по земя, който бе блокиран от защитника на Етър Мариян Иванов. В 41-ва минута при бърза контраатака на Беласица Илия Карапетров отново се озова в удобна позиция за стрелба, но за пореден път нищо. Минута преди края на първата част на срещата настъпи меле пред вратата на Етър, Георги Ангелов изби кълбото с глава, то попадна у Айвън Ангелов, който майсторски с параболичен удар извиси топката над вратаря Станислав Нисторов за 1:0. Присъстващите на стадиона ахнаха и определиха попадението на петричкия футболист като невероятно.
Втората част на срещата започна с натиск на футболистите на петричкия тим. Моран Абдиел повали по много груб начин Айвън Ангелов и главния съдия нямаше какво друго да направи освен да оцвети в жълто нарушителя. В 54-та минута устремилия се Аспарух Смилков бе повален от Радослав Терзиев вътре в наказателното поле, но главния съдия не реагира сякаш беше глътнал свирката си. Постепенно играта се пренесе пред вратата на Беласица. В 61-ва минута Кирил Георгиев изпревари за миг Калоян Митев. Резервата Алехандро Фернандес повали Айвън Ангелов и този път главния съдия реагира адекватно, показвайки жълт картон на нарушителя. Атаките на футболистите на Етър се редяха една след друга и обръча пред петричката врата се затягаше все повече и повече. Крум Стоянов отляво опита да изненада вратаря на Беласица Кирил Георгиев, но той бе на мястото си. В 73-та минута отново главния съдия се престара в полза на гостите, показвайки жълт картон на Мартин Русков без да има основание за това, на което капитанът Марти Таушанов реагира и също бе декориран в жълто. В 80-та минута Георги Ангелов насочи топката високо към намиращия се пред наказателното поле на Беласица Борис Трендафилов, резервата на Етър пусна крак и се блъсна у петричкия вратар Кирил Георгиев и вместо жълт картон за противниковия нападател, главния съдия Венцислав Митрев с голямо удоволствие посочи бялата точка. Точен от нея бе Георги Ангелов и резултата бе изравнен – 1:1. Влезлите в игра Симеон Бояджиев и Мариян Вангелов промениха облика в играта на отбора на Беласица. Симеон Бояджиев пое диригентската палка и на два пъти насочи топката към колегите си за провеждане на поредна атаки пред вратата на гостите.
Мариян Вангелов проведе скоростна атака по левия фланг и стреля опасно, но топката бе избита в корнер. В даденото 5 минутно продължение футболистите на Беласица упражниха натиск и търсеха отбелязване на нов гол за спечелване на трите точки, които им прилягаха. От своя страна на два пъти и футболистите на Етър отправиха опасни удари срещу вратата на Беласица, но до промяна на резултата така и не се стигна.
Равенството лиши отбора на Етър да оглави класирането.
Направи впечатление, че минути след началото на сблъсъка на стадиона в Симитли пристигна кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов, който изгледа мача в компанията на Георги Петров.
Наставникът на Беласица Венцислав Иванов бе доволен от играта на неговия отбор и съжалява, че не е дебютирал с победа.
“И двата отбора предложиха доста битка. Доволен съм от моя отбор, който даде отпор на един от най-добрите отбори в дивизията ни. Не ни достигна втори гол, за да затворим мача. Има какво да се желае, но съм доволен от реакцията на отбора. Ние имахме настройка да вземем трите точки, но не успяхме да запазим аванса. Всички в нашия отбор са значими фигури. Аз не деля играчите в отбора. Айвън имаше проблеми през седмицата и бе под въпрос, но успя да се включи и вкара фантастичен гол. Заварих един добър колектив, отборът е до голяма степен от местни кадри. Това е едно богатство, което не фигурира в никой друг отбор в професионалния футбол. Целта е да запазим този отбор и да прогресираме”, каза Иванов.
Наставникът на Етър Емануел Луканов обяви след равенството 1:1 срещу Беласица в Симитли, че отборът му е заслужавал трите точки.
“Цяло второ полувреме ги натискахме. Създадохме ситуации, положения, но не ги вкарахме. Отбелязахме от дузпа. Присъствие в наказателното поле, топката върви по голлинията. Трябва да ги вкарваме. Първото полувреме ние нищо, те – нищо. Един удар, един гол. Логика във футбола няма, в България – още повече, а в “Б” група – никаква.
Планът ни беше да изкараме първото полувреме и да ги натиснем през второто. Не трябваше да губим на почивката с един гол. Ако бе 0:0, може би щяхме да бием. Вкара еврогол момчето. Евала! Искам да поздравя противника за страстта, която има. Трябваше да спечелим”, коментира Луканов.

БЕЛАСИЦА: Кирил Георгиев, Мартин Русков, Валентин Костов, Атанас Димитров, Атанас Карачоров, Аспарух Шамкалов, Владимир Гогов, Айвън Ангелов, Аспарух Смилков, Илия Карапетров, Марти Таушанов (Атанас Чепилов, Димитър Иванов, Симеон Бояджиев, Мариян Вангелов)

Ташко СУЛЬОТОВ