Белград и Скопие с интерес към дял в АЕЦ “Белене”

Томислав Дончев

Държавата ще запази поне 25-30%, един дял ще е за стратегически инвеститор, и множество – за консуматори

Македония и Сърбия са проявили принципен интерес към дялово участие в проекта АЕЦ “Белене” като консуматори на произвежданата електроенергия от бъдещата атомна централа, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев в интервю за бТВ във вторник, когато продължава двудневното посещение на руския премиер Дмитртий Медведев в София. Преди време енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че подобен интерес има и Черна гора, а от федерацията на големите енергийни консуматори казаха, че едрият бизнес у нас също е заинтересован от такъв вид участие в ядрения проект.
Дончев каза, че процедурата за търсене на инвеститори в спрения през 2012 г. строеж на АЕЦ “Белене” ще бъде обявена до края на март, а от Министерството на енергетиката допълниха, че е възможно това да стане още следващата седмица. Все още се уточняват детайли по самата процедура, която се предвижда да бъде проведена в девет етапа и принципно бе одобрена от правителството и парламента през ноември 2018 г.

АЕЦ “Белене” не е чифт чорапи

При АЕЦ “Белене” не става въпрос за покупка на чифт чорапи, за да се свежда всичко до даването на пари за довършването на проекта, заяви Томислав Дончев. Той припомни, че няма как той да бъде реализиран без участието на руския ядрен концерн “Росатом”, а “друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта”. Дъщерната на “Росатом” компания “Атомстройекспорт” е проектант и главен изпълнител на ядрената централа, чийто строеж се оценява на около 20 млрд. лв.
От “Росатом” потвърдиха и в навечерието на визитата на Медведев у нас интереса си към проекта, но само като изпълнител и като кредитор, а не като акционер.

“Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме, площадка, разрешителни – не по-малко от 25-30 процента. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари за довършване на съоръжението. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани, сред които може да са и български големи индустриални консуматори” , каза Дончев.
Той даде за пример, че Македония и Сърбия имат интерес точно към този трети дял. “Няма да се учудя да се появят и още заинтересовани към този пакет”, обясни още той.
Досега единствено обявеният инвеститорски интерес към АЕЦ “Белене” е от Китайската национална ядрена корпорация, която обаче изрично подчерта миналата година, че има нужда от вид гаранция за реализацията на проекта и произвежданата от него електроенергия. Петкова каза, че интерес към проекта има и Корейската хидро-атомна енергийна корпорация, но не е ясно какъв точно е той. По думите й такъв имат и от “Дженерал Електрик” и “Арева”, които обаче уточниха, че искат само да са доставчици на оборудване, не инвеститори.

 

 

Източник: mediapool.bg