Бели гълъби и цветни балони полетяха в небето над Благоевград за Деня на мира 

Учениците от Пето СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград отбелязаха 21 септември – Международен ден на мира. Това стана в навечерието на един от най-важните празници за България – Денят на независимостта, който отбелязваме на 22 септември.

Учениците пуснаха балони и бели гълъби в небето над школското здание, намиращо се на улица „Христо Чернопеев“ 16. Така те изразиха своето послание за мир и разбирателство между хората.

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Международният ден на мира, е обявен от ООН, за първи път се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

Акцент на честванията на Международния ден на мира са прекратяването на огъня и спирането на военните действия по света за 24 часа. По традиция Генералният секретар на ООН удря Камбаната на мира в Ню Йорк и призовава воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят мирно решение на конфликтите.

Снимки: Пето СУ