Белоградчишки епископ Поликарп положи първа копка на храм в Четирци

След години на очакване, жителите на кюстендилското село Четирци ще имат православен храм. В сряда бе положена първа копка на черква, носеща името на българската светица Петка Търновска.
“Село Четирци е село без храм и това от години натъжава, но и мотивира хората да създадат църковно настоятелство и да започнат инициативата за изграждането на такъв”, споделят от Кюстендилска епархия.

Молитвено последованието извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от кюстендилска околия и йеродякон Поликарп.

Гост на чина за поставянето на основен камък, за изграждането на храма беше Димитър Стаменков, кмет на община Невестино, кметския наместник на селото и жители на Четирци.

След първата копка, полагането на основния камък и поставянето на кръста, епископ Поликарп произнесе проповед към присъстващите, в която говори за радостта от историческото събитие, за смисъла на храма и утвърждаването, чрез него на верния народ в православната вяра, добродетелност и изграждането му като едно голямо православно семейство.

Епископ Поликарп изказа благодарност към кмета на община Невестино за подкрепата в реализирането на инициативата, като пожела в най-скоро време храмът да бъде построен и да събере присъстващите на своето освещаване.

Четирци е едно от най-живописните села в Западна България. То се намира в община Невестино. Една част него се простира по течението на река Струма, друга по притока ѝ Елешница. Селото е любимо място за любителите на риболова и селския туризъм. Наблизо се намира природна пещера, която е известна под наименованията „Уске“ и „Улцата“. По данни от последното преброяване в Четирци живеят 117 души.