Белчин събра елита на офроуда от цяла България

Залп от черешово топче даде старт на шеметната надпревара в Самоковско

На 19 и 20 юни община Самоков стана домакин на Първия офроуд събор в село Белчин. Негови организатори са Албена Чавдарова, Динко Вуков и Димитър Дренски. Целият уикенд премина под знака на адреналина и активните забавления. Няколко десетки любители на 4×4 и офроуд машините от цяла България се впуснаха в дива надпревара. Те изминаха цели километри по трасета в местността Равнища.

Събитието бе открито лично от кмета на Самоков Владимир Георгиев. Преди това в околностите на Белчин гръмна черешово топче, а тържественият залп бе посрещнат с бурни овации.

„Благодаря на организаторите за поканата и прекрасните емоции, които създадоха през този уикенд за участници и гости.

Всяка инициатива, която обогатява събитийния календар в община Самоков, ще има моята подкрепа. Поздравявам организаторите, които са отделили от личното си време и са вложили много енергия и усилия, за да организират едно наистина запомнящо се преживяване за всички, присъстващи на събитието“, заяви Георгиев.

И още един кмет свърза името си с това на Offroad събора в Белчин. Управникът на дупнишкото село Бистрица Кирил Огненски е запален ценител и офроудър и почти не пропуска събитие, свързано с карането из необработени терени.

А самото състезание се проведе при спазването на строги мерки за безопасност. Добрата екипировка бе задължителна – каски и колани, участниците бяха снабдени и с пожарогасители. Преди старта всеки водач бе тестван с дрегер за наличие на алкохол в кръвта.

В събота, 19 юни, стартираха 4 класа – мотори, УТВ/АТВ, джипове до 2000 кубика и джипове над 2000 кубика. Във втория ден, 20 юни, се състезаваха само джипове клас 1 – стандарт и клас 2 – хард, както и клас „Дами“.

За участници и публика бяха подсигурени топла скара и студена бира на народни цени. За доброто настроение се погрижи диджей Георги Милков. Изненада от организаторите бе и специалната томбола за включилите се в съревнованието. Мощна заря и националният химн „Мила Родино“ съпътстваха мащабното мероприятие, което закова Белчин веднъж и завинаги на офроуд картата на България.

Ето и класирането след първия състезателен ден:

Клас „Експерт”:

  1. Александър Звезданов, Валентин Чукунов
  2. Ивайло Вучев, Петър Каймаканов
  3. Христо Белухов, Емил Балин

Клас „Стандарт”:

  1. Светослав Христов, Георги Митрев
  2. Алекс Божданов, Александър Божданов
  3. Валентин Кокалов, Христина Христова

Клас „Мотори”:

  1. Мартин Вуков
  2. Иван Грозданов
  3. Михаил Балабанов

Клас УТВ:

  1. Ивайло Игнатов,
  2. Кирил Кирилов
  3. Борис Зарев