Бензинови или дизелови употребявани коли предпочитат българите?

Статистиката на МВР, която показва броя на регистрирани автомобили в нашата страна е сравнително добър лакмус, за да се направят изводи за това, какъв вид автомобили предпочита българинът.

Вече ви разказахме кой как продава на пазара за нови автомобили, а сега ще обобщим глобалната автомобилна картина в нашата страна и по-конкретно ще покажем тенденциите и предпочитанията на нашенците спрямо дизеловите и бензинови употребявани возила.

Оказва се, че напук на европейските директиви, в България присъствието на дизелови употребявани автомобили се увеличава и вече е почти равно с това на бензиновите. Към днешна дата дизеловите коли в България са 45%, докато бензиновите все още водят с близо 48%, но преднината им постепенно се топи.

Тази плавна промяна се дължи на грандиозните скандали в световен мащаб, свързани с дизеловите автомобили и забраната за употребата им в много градове по света и в Европа. Всичко това сваля цената на дизеловите коли и те се превръщат в предпочитана стока за вносителите на употребявани автомобили у нас.

Малко над 7% пък са колите, които са оборудвани с газови уредби, а електромобилите у нас са пренебрежимо малък процент от цялата картина. Прогнозите са, че инвазията на дизела ще продължи у нас поне още две – три години, след което, те отново ще започнат да намаляват.

 

 

Източник: fakti.bg