Бербатов пред Sportal.rs: Нещата в националния отбор не вървят

Голмайстор №1 националния отбор Димитър Бербатов даде интервю за Sportal.rs. В него кандидатът за президентския пост на БФС разказа за борбата си за централата и за някои емблематични моменти в кариерата си.

“В момента се опитвам да стана президент на БФС и това е трудна борба, която продължава вече две години. Но ние ще успеем, защото е време за промени и за нови хора, които да изведат футбола в България на нивото, на което трябва да бъде. Ще подобряваме подготовката на младите играчи, футболът в България ще е по-добър, инфраструктурата също. Всичко ще се оправи. Футболът ще се превърне в печеливш проект, който ще генерира пари за българските клубове. И най-важното от всичко – децата. Млади футболисти, които ще развиваме и направим по-добри, за да могат след това да търсят по-добро бъдеще в големите клубове по света. Това е основната ми цел в момента. Аз също съм посланик на Манчестър Юнайтед. Пътувам по света и правя различни неща в качеството си на такъв. Също така съм и баща. Имам две дъщери, така че това е и моята работа, най-важната”, започна Бербатов.

 

За битката за титлата

 

“Добре е, че се появи някой, който може да предизвика Лудогорец в битката за титлата. Изглежда, че ЦСКА е готов за това. Не мога да се съглася, че българският футбол расте, защото това, че един или два отбора играят добре, не означава, че всичко расте. Футболът трябва да става по-добър от големите към по-малките клубове. Не всичко е добре в останалите клубове в Първа лига. Все още има много по-малки клубове от долните първенства, които се опитват да играят футбол без пари и инфраструктура, така че и те трябва да се имат предвид.

За националния отбор

“Нула точки. Това показва, че нещата не вървят. Имахме няколко добри, наистина добри мача, но след подема, както винаги, паднахме. Защото няма план, няма стратегия. Трябва да знаете как да развивате играчите от първите дни на кариерата им, докато влязат в националния отбор. В момента нещата не вървят, тъй като губим мачове и когато губиш и нямаш точки, нищо повече не можеш да направиш. Затова се опитвам да стана президент на Футболния съюз и ще бъда в крайна сметка”.

За Неманя Видич

“Поддържам връзка с Вид. Говорим много и знам, че той се опитва да направи нещо подобно на това, което правя аз в България. Той обаче реши да не го прави сега и да оттегли кандидатурата си за президент, но съм сигурен, че ще опита отново в бъдеще. Той ми е голям приятел, който ми помогна много в Ман Юнайтед. Когато имаш някой от съседна на твоята страна и след като мога да говоря сръбски, много по-лесно се вписваш в отбора. Пожелавам успех на Види. Поддържаме връзка. Всичко, което имах, му казах по телефона”.

За финала в Шампионската лига срещу Барселона

“Това беше много тежък момент за мен. Много ми е трудно за приемане и разбиране. Защото бях голмайстор на Юнайтед и на Висшата лига през онази година. Станахме шампиони. Бях много уверен. Ако бях стрелял от центъра, щях да вкарам. Мислех, че ще бъда в отбора и ще играя на финала, но сър Алекс имаше различни идеи и когато ми каза това, ми беше много трудно да го разбера и приема. В крайна сметка обаче това е решение, което той взе на финала и аз нямаше какво да направя. Това беше много отдавна. Но да, този момент беше много труден. По-късно Фъргюсън осъзна, че е направил грешка и ми го каза, когато се срещнахме”.

За гола със задна ножица срещу Ливърпул

“Този гол беше специален. Беше много трудно да се направи. Импровизация… Имах късмет, че топката влезе във вратата. Беше срещу Ливърпул и усещането беше невероятно. Честно казано, в този мач предпочитам третия гол, тъй като той ни донесе победата. Това беше най-важното за мен. Освен това имах много повече добри голове. Срещу Рома, когато играх за Леверкузен на празен стадион. Също и за Тотнъм срещу Чарлтън. Но това съм аз. Винаги съм се опитвал да импровизирам и да направя нещо специално. Ако си малко дете и гледаш головете ми, винаги ще се опитваш да ги повтаряш. Например асистенцията към Роналдо срещу Уест Хам, когато се обърнах и подадох към него, това е момент, който предпочитам дори повече от задната ножица срещу Ливърпул. Направих нещо специално. Направих трудната част и след му подадох”.

За Кристиано Роналдо

“Играхме заедно една година. Няма какво ново да кажа за него. Работната му етика е невероятна. В тези дни тръгна неговия път към това да стане най-добрият футболист в историята. Винаги тренираше, никога не съм забелязал да пропусне нито една тренировка поради контузия или нещо подобно. Винаги тренираше с отбора, след което оставаше да тренира свободни удари или нещо друго. Фитнес, басейн, сауна, нон-стоп… Грижеше се за тялото си. Нищо чудно, че постигна толкова много, тъй като е истински професионалист. Има талант, но работната му етика е дори по-силна от таланта. Затова той постигна много в живота си. Надявам се да го видим отново в Европа. Ще видим какъв ще е следващият му ход”.

Трифон Иванов или Христо Стоичков

“За съжаление Трифон Иванов вече не е сред нас. Той беше страхотен защитник. Не само интелигентен играч, но и футболист, който винаги е бил много труден за опонентите. Всички знаем кой е Стоичков. Един от най-добрите в българския футбол. Наистина не мога да реша. И двете легенди са направили нещо за страната ни, като заслужават голямо уважение”.

Идол от детството

“Ако мога да се върна назад във времето, един от любимите ми играчи, за които не съм говорил много, е Дарко Панчев. Този човек… Той вкарваше голове по всякакъв начин. Харесваше ми начина, по който го правеше. Тогава Звезда имаше страхотен отбор. Но той, може би заради името му, аз също обичах името му, Как звучи – Дарко Панчев! Той ми беше любимец.