Бернската конвенция реши да не се отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Въпросът остава като „възможен файл“, както е през последните 7 години досега, посочват от МОСВ.

Бернската конвенция се отнася до опазването на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания. Заседанието на Бернския комитет се проведе от 28 ноември до 2 декември 2022 г. в Страсбург. На него бяха представени резултатите от усилията на българските власти за преодоляването на пречките пред строителството на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом, в това число определянето на специфични и подробни цели на опазване за защитени зони „Кресна“ и „Кресна-Илинденци“, което стана факт преди малко повече от месец.

Отчитайки трудностите при комуникацията между българските власти и неправителствените организации, Бюрото на Конвенцията ще обмисли на следващото си заседание дали процедура по медиация може да бъде приложена като продуктивен инструмент за подобряване на сътрудничеството. МОСВ е съгласно с взетите решения и призовава неправителствените организации от Коалиция „Да спасим Кресна“ за диалог и сътрудничество.

Друго важно решение на Постоянния комитет е да затвори досието по случая „Калиакра“, свързан с изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик. Комитетът отчете предприетите мерки от страна на МОСВ и на другите компетентни институции, включително на собствениците на ветропаркове в района, и стигна до единодушно съгласие, че файлът вече не е необходим.

В началото на август министърът на околната среда в кабинета „Петков“ Борислав Сандов съобщи във фейсбук, че е спрял изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено на 27 юли т.г. писмо от Европейската комисия. Той посочи тогава, че Брюксел очаква нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с „Натура 2000“ на магистрала „Струма“ за лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като, по думите му, равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи.

При встъпването си в длъжност служебният министър Росица Карамфилова заяви, че екипът й ще работи за решаването на казуса с трасето на „Струма“, като отбеляза, че това е район с богато биоразнообразие. На пресконференция тогава тя подчерта, че зоново специфичните природозащитни цели за двете защитени зони в района ще бъдат във висока степен определящи за развитието на пътя.