Библиотеката в село Блатино с инициатива за Деня на народните будители, ще раздава книги на деца и възрастни

В навечерието на 1 ноември, Деня на народните будители, „Вяра“ посети кметския наместник на село Блатино г-н Валери Върбанов, който е предприел инициатива за празника. Посрещна ме любезно и в непринуден разговор сподели как вижда мисията на народните будители в съвременния свят.
„Всеки, който те вдъхновява, е будител. Това са родителите ни, учителите ни, които ни учат да сме добри хора, да сме грамотни и образовани. Те ни възпитават с възрожденски плам и така те се гордеят с нашата история. Това са хората, които събуждат у нас национално самочувствие. За мен големи будители са и българските учители в чужбина. Макар и далеч от родината, те организират неделни училища, танцови школи и др. и така показват колко милеят за родното. Това са съвременните будители“, каза пред „Вяра“ Валери Върбанов.
Той сподели и една интересна гледна точка как най-малките също могат да бъдат будители за по-възрастните.
„Моята внучка, която посещава в София школа за народни танци, е будител за нас, по-възрастните. Когато ни идва на гости, се учим от нея на хорцата. Виждам я с какъв плам танцува ръченица, Дайчово хоро и други видове народни танци. По този начин ние с моята съпруга се палим от нея, като виждаме с каква страст и радост ни разказва всичко. Затова за мен Виктория е будител. На свой ред пък нейната учителка, която я е запалила по това, също е будител“, допълни кметският наместник на село Блатино.
Кметският наместник разказа, че отдавна е имало идея за библиотека в селото, която обаче така и не е била реализирана. Валери Върбанов се захваща по-сериозно и успява да реализира желанието на хората от Блатино.
„Намерих остатъци от дървения материал, с който е построена черквата. Направихме проект и с подръчни и останали материали го направихме. Община Дупница също много ни съдейства, като осигури дървени греди, лакове, бои, ламинат и PVC дограма. За нас беше изключително удоволствие да направим библиотека. Книгите са над 3000, като има и още хора, които искат да даряват“, допълни кметският наместник.
За Деня на народните будители в библиотеката на кметството са приготвили книги, които ще раздадат на деца и възрастни. Целта е да запалят у малки и големи страстта към четенето и чрез него да усетят, че книгата е прозорец към света.
Валери Върбанов ни разведе в сградата на кметството и ни запозна с бъдещите дейности, които планува – откриване на лекарски кабинет, зала за мероприятия, обогатяване на библиотечния фонд, благоустрояване на селото, откриването на лятно кино и др. Каза, че с търпение и желание скоро тези планове ще бъдат осъществени. Когато го наблюдавах как амбициозно и енергично говори за това, разбрах, че той иска да превърне селото в привлекателно място за живеене.
Видях параклиса „Св. Троица“, детската площадка в близост до кметството, хубави къщи и китни дворове с разцъфнали есенни цветя и вярвам, че идеите на кмета ще се осъществят.
Бившият кмет на селото Димитър Дудин също е един от най-дейните радетели за това Блатино да има своя библиотека.
„Много е радостно, че нашето малко, но китно село вече си имаме библиотека! Смея да твърдя, че тя е такава, с каквато малко села могат да се похвалят. Това стана възможно благодарение на усилията и енергията на кметския наместник Валери Върбанов, на финансовата подкрепа от община Дупница, на положения труд от Кирил Кальонски, Вилизар Иванов, Васил Златков. Събраните книги са над 3000 тома са лично наше дело, без да имаме регистрирано читалище и без външна финансова помощ. Сред най-големите дарители на книги са Михал Гогов, Надя Цолова и Димитър Дудин. Освен това сме добре обезпечени и технологично, имаме дарена техника (компютър и монитор) от Надка Цолова, телевизори (от Александър Върбанов), интернет връзка, принтер, скенер, ламинатор и др. Повод за гордост е, че успяхме да го направим заедно! Разбира се, това не е краят. Ако някой има желание да се включи и помогне с каквото и да е, винаги е добре дошъл! Но най-важното е, че очакваме читатели и хора, които да се заинтригуват да прочетат интересна книга. Нямаме такси или членски внос. Всичко е от нас и за нас“, коментира бившият кмет на селото Димитър Дудин, който също доста е допринесъл за библиотеката.

Димитър ИКОНОМОВ