Библиотечна експозиция в Перник разказва за създателя на фестивала “Сурва”

Библиотечна експозиция, посветена на 110-годишнината от рождението на създателя на фестивала “Сурва” Йордан Николов, е подредена в Перник, съобщиха от Регионалната библиотека “Светослав Минков”.
Роденият в Кюстендил фолклорист идва в Перник през 1960 година, като последователно работи като хореограф и инспектор в отдел “Просвета и култура” в тогавашния Окръжен народен съвет. През 1963 година под негово ръководство се организира сборен танцов състав от 200 души от селата в Пернишко, който представя танц “Сурвакаре”. Работата на Йордан Николов в Перник оставя дълбоки и трайни следи. Издирва и възстановява забравени обичаи като “Премуз”, “Лазарки от Люлин”, “Топене на китка”, “Омъжване на невеста за беневреците на младоженека, който е на гурбет”, “Старинна сватба”, “Еньовден”, “Тодоровден”, “Жътва в Перник” и др. Най-голямата му заслуга е фестивалът на кукерите суровакари, който за първи път се провежда в Перник през януари 1966 г.
За приноса му към хореографията и българската култура Йордан Николов е награждаван с едни от най-високите държавни отличия. Пред 1962 година е обявен за почетен гражданин на София, а през 2004 година посмъртно и за почетен гражданин на Перник. На негово име е учредена награда за принос в организацията, провеждането и популяризирането на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”.