Бившият бобовдолски затворник Стоил Теменужков се разкая за „ало” измамата с кмета на Белица: Гладен съм – затова лъжа хората, срам ме е от Бога, но обществото ме отхвърли

 

Пари са ми пращали приближеният на Гриша Ганчев – Кольо Тетевенския, Руслан Мъйнов, депутати, призна мошеникът

29-04-02

Мошеникът, който искаше пари от кмета на Белица Радослав Ревански от името на национална телевизия, се разкри и разкая. Стоил Теменужков Павлов-Пастора призна, че с телефонни измами е успял да вземе пари от кметове, известни бизнесмени и депутати. Полицията го арестува, но се оказа, че той вече е на свобода. “Като видя някой по телевизията – някоя важна клечка, значи, обаждам се на справки. Искам му телефона, дават ми го. Аз се обаждам и се представям или за отец Иван, или за отец Григорий. И хората викат: „С колко пари можем да помогнем”. И аз им обяснявам – до 40-50 лева. И те ми ги пращат до поискване”, обясни Стоил. Стоил Павлов казва, че е сирак и израснал по църквите. Вярващ бил. Започнал да прави телефонни измами от глад. Затова иска пари от тези, които ги имат. По същата схема – пари за болно момче, е измамен кметът на Белица Радослав Ревански. „На кмета на Белица му исках по-малко пари, а той вика – „Ще пратя повече”. Ами щом имате желание, пратете ми, викам. И 80 лева ми беше пратил”, разказа Стоил пред bTV. Стоил твърди, че списъкът с жертвите не е голям. По думите му пари са му пращали дясната ръка на Гриша Ганчев – Кольо Тетевенския, Руслан Мъйнов, повечето общини, кметове, депутати. Пред заместник-кмета на Студентски град пък се представил за отец Никанор. Често иска пари от свещеници и от игумени на манастири. „Обаждам се на хората и се представям. И ако някой възрастен поп ли е, или свещеник, който го познавам от някой манастир, слагам си шапка или кърпа на устата, за да може гласът да е различен”, обяснява още Стоил. На въпроса не го ли е срам да лъже така, казва: „Ми то е срам пред Бога, защото аз съм ходил по много институции да се обръщам за помощ. Ама като чуят, че съм бездомник и бивш затворник, всеки ме отхвърля от обществото”. Стоил твърди, че след като излязъл от ареста, отишъл на църква и се разкаял. „Съжалявам за случилото се, ако могат, да ми простят тия хора”. Твърди, че е болен, че му трябват пари за операция, но нямало да ги събира с измами.

Стоил Теменужков Павлов казва, че не иска пари от възрастни хора, защото било грях.

„Вяра” писа няколко пъти за историята на Стоил Теменужков. Той е гълтал 3 запалки в знак на протест, докао бил в затвора в Бобов дол. В края на миналата година той и негов авер бяха прогонени от монасите от манастира „Благовещение“ в кюстендилското село Копиловци.