Бившият национал по баскетбол Васил Николов-Попето издъхна на 81 г. в Кюстендил

Васил Николов

През 1966 г. Николов се запознава с Гунди на ски курс в хижа „Скакавица”, един от създателите е на неговия фен клуб в града

На 81 години почина един от създателите на фен клуб “Гунди- Кюстендил” Васил Николов-Попето.

Повече от 18 години бе председател на фен клуб “Гунди” в Кюстендил.

Той бе и инициатор за построяването на параклис в памет на Гунди и Котков до стадион „Осогово” в Кюстендил. На откриването на параклиса, което бе негова сбъдната мечта, след 8 години борба, в началото на месец юни той предаде поста председател на фен клуба, който заемаше повече от 18 години, на Елка Бързакова.

Близки, приятели и фенове на “Левски” се простиха с известния спортист и човек в храма “Св. Димитър”.

Кюстендилци ще запомнят Васил Николов като бивш баскетболен национал, треньор и учител по физическо възпитание и спорт, общественик и демократ.

На откриването на параклиса, което бе негова сбъдната мечта.

Разнообразен и интересен е неговият живот. Бивш преподавател по физ. култура в у-ще “Марин Дринов”, по-късно директор на това училище. Бил е завеждащ катедра по баскетбол в Националния институт по физ. възпитание в Луанда – столицата на Ангола. Обладан от синята идея, той се изявява като демократ и общественик и е председател на изборния щаб на СДС и зам.-председател на СДС и постига големи успехи като такъв. Васил Николов се изявява и като председател на инициативния комитет на пенсионерите и организатор на 20 последователни пенсионерски протести през 2007 г. Среща се с много известни личности като Лили Шмид – почетен гражданин на Кюстендил, и Дянко Марков – бивш депутат и репресиран от комунистите.  Неговата съпруга Василка Николова до пенсионирането си бе инженер по ВиК и е един от най-добрите специалисти в града. Тя е също бивш спортист, като има бронзов медал от републиканско първенство по акробатика. През 1966 година Васил Николов се запознава с Гунди на ски курс в хижа „Скакавица”.  “Всеки го среща и горещо поздравява и винаги е готов да изпие с него чаша кафе при арката на площада в Кюстендил. Това е най-кратката характеристика за Васил Николов – приятелят на всички,  демократ по рождение и най-голям фен на синята идея”, споделят негови приятели и съратници.

Екипът на в. „Вяра” изказва съболезнования на семейството му!