Бившият ОбС шеф на Дупница Явор Тодоров и директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички станаха дарител и читател за 2017 г. на Държавния архив

Явор Тодоров, Иван Сапунджиев и Валентин Дебочички (отдясно наляво)

Държавен архив-Кюстендил награди своите дарители, читатели и приятели за 2017 година по повод Международния ден на архивите.

Гостите разгледаха фото-документална изложба

За дарител бе отличен Явор Тодоров от Дупница. Бившият председател на ОбС-Дупница е дарил изключително ценни документи, свързани с дейността на македоно-одринското дружество “Единство” – Дупница, с председател Никола Лазарков. Директорът на архива в Кюстендил Петър Шейков награди Тодоров, който благодари за признанието. Освен това Явор Тодоров дари и снимки на “Осоговски юнак” (Кюстендил), както и картички с различни изгледи от Дупнишкия регион”, заяви Шейков.

За най-голям брой посещения в Държавен архив и наградата „Читател на 2017 г.” отиде у директора на Регионалния исторически музей-Кюстендил Валентин Дебочички.

“Благодаря за тази награда. Архивите и музеите са места за памет. Тук използвах документи, които ми бяха необходими, работейки по историята на кюстендилския музей през периода 1944-1959 г. В архива има богат фонд от документи за памет. И както казва един приятел – нищо не се е случило, ако за него няма документ, така че документите са важни”, заяви Дебочички.

Председателят на НЧ “Зора” Иван Сапунджиев бе отличен в категорията „Приятел на Държавен архив-Кюстендил”.

Сред гостите на празника бяха и ученици от ЕГ “Петър Берон” в Кюстендил. В Държавен архив-Кюстендил е подредена фото-документална изложба, посветена на 55 години от създаването на архива в града.