Бившият шампион по гимнастика Александър Ангелов от Кюстендил реди  картини в Сапарева баня и черпи с вино от горски плодове, откри обща изложба със Светла Александрова

Александър Ангелов, Светла Александрова и Михаил Калдъръмов

Двама кюстендилски художници откриха обща изложба живопис в Градската художествена галерия “Васил Крапчански” в Сапарева баня. Свои творби пред жителите и гостите на курортната община представят Светла Александрова – Анева и Александър Ангелов. Изложбата откри бившият директор на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил Михаил Калдъръмов. „Това е един новосъздаден творчески тандем от кюстендилската изобразителна школа, чиито творчески търсения са насочени главно към светлата, поетичната страна на нашето битие и според мен това ги причислява към голямото, световното семейство на художниците, чието творчество носи емблемата „жизнеутвърждаващо“.

Изложбата разгледаха десетки сапаревобанци и гости от Кюстендил

Изложбата има за цел и утвърждаване на нашата галерия тук, затова смятам, че всяка една такава изложба е добре дошла и ще спомага за развитие на нашата идея за осъществяването завета на патрона на галерията Васил Крапчански – големият български художник, да се превърне в активно духовно средище“, заяви Калдъръмов

Александър Ангелов е роден през 1944 г. в Кюстендил и още от ранните му детски години интересите му са съсредоточени в две области – рисуването и спорта. Бил е окръжен шампион по гимнастика, а по-късно спортен деятел на ръководен пост в Кюстендил, често е идвал служебно в Сапарева баня и Паничище и е запознат с природните дадености тук.

Рисува от дете, до момента има една самостоятелна изложба. Прави пейзажи с туристическа тематика, както сам се изразява. Редовно участва в общи изложби в Кюстендил. Негови творби са притежание на Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в град Кюстендил, на частни любители и колекционери.

„Със Сашо се открихме случайно. Мисля, че действително акварелът и пастелът и това че рисуваме пейзажи си пасват добре, още повече, че сме художници от различни поколения, така че можем да покажем нещо различно. Техниката ми е разпознаваема, стремя се да открия мой начин, мой стил. Работя върху черен картон, така че усилието да извадя цвят върху този картон, смятам, че си е струвало. Разбира се, изборът на галерията не е случаен, аз изключително се възхищавах на жеста на Васил Крапчански, за мен е чест моят дебют да бъде в галерията, която носи неговото име“, разказа Светла Александрова. Тя е родена в Кюстендил. От 2009 г. е уредник в ХГ “Владимир Димитров – Майстора”. Представяла е творчество на Майстора и кюстендилски художници в редица изложби и публикации. Като художник работи в областта на живописта и специално на сухия пастел. Има редица участия в общи студентски изложби, общи изложби на кюстендилските художници, зонални изложби и други. Рисува основно пейзажи, а на изложбата са представени 16 нейни творби от последните 5-8 години. Разкрива още, че това е първата й самостоятелна изложба.

„Доста време ми трябваше убеждаване от колегите да се представя по-мащабно и сметнах че тази галерия е и най-подходяща за моя дебют. Изложбата се явява донякъде дебют и на Сашо, защото той не е професионален художник и е правил една изложба 80-те години, мисля. Наистина за нас двигателя бе, че можем и трябва да я направим тук. Защото с пернишки колеги, с колеги от Сапарева баня виждаме, че тази галерия трябва да има едно развитие, една популяризация и че ние кюстендилските художници можем да имаме принос за това. За нас е важно галерията да се представя с различни и разнообразни изложби, донякъде ние сме непознати художници и с нашето творчество можем да интригуваме любителите на изкуството“, каза още Александрова.

На откриването на изложбата присъстваха десетки гости, голяма част от Кюстендил. Светла Александрова пристигна със съпруга си и сестра си, а Александър Ангелов – със сина си Любомир, съпругата му Оля и внука си Виктор. От Сапарева баня бяха художникът Васил Соколов, поетесата Веска Гювийска, преподавателката по литература Ирина Коляндова. Изложбата уважи и най-малката дъщеря на Васил Крапчански Живка с двете си деца.

Организаторите почерпиха гостите с баница, сладки, соленки и ядки, а Александър Ангелов вдигна за наздраве с ракия с билки и вино от горски плодове, собствено производство, в оригинални бутилки и етикети с надпис „Александровска ракия“ и „Александровско вино“.

Изложбата ще продължи до 3 септември, когато своя експозиция ще  представи председателят на СБХ в Сапарева баня Богомил Благоев.

Валери Борисов