Бивши кметове и служители с 40 години стаж получиха почетни плакети от община Самоков

Община Самоков учреди почетни плакети на личности с принос за развитието на община Самоков и местното самоуправление. Почетни плакети бяха връчени на инж. Христо Ярловски, който в продължение на близо 40 години е в общинската управа като кмет на Самоков, заместник-кмет и общински съветник. Кмет на община Самоков е в годините 1986-1990-а. По време на неговото кметуване се изгражда първата отсечка от околовръстния път, изграждат се водопроводите Бели Искър – Боровец и Мала църква – Самоков. Открива се блок „Б” на общинската болница. Подменя се изцяло подземната инфраструктура на централна градска част. Изгражда се централният площад. Построява се новата сграда на общината.

С плакет бе удостоен Ангел Немов. Той е кмет на общината в мандат 1999-а – 2003-та. 4 мандата общински съветник. По времето, когато Ангел Немов управлява община Самоков, се изгражда колектор 5. Изгражда се и Ларгото в центъра на града, модернизира се общинският пазар. През 2000 година се възстановява Националната награда за живопис „Захарий Зограф”, а през 2002 година се провежда първият празник на град Самоков на 21 август – Ден на свети Симеон Самоковски.

Следващият, удостоен за заслуги към местното самоуправление, е рекордьор по мандати не само за община Самоков, но и за цялата страна. От ноември 1968 година до ноември 2019 г. Крум Георгиев е кмет на село Бели Искър. Половин век сградата на кметството е негов втори дом. През всички тези години той гледа на селото си като добър стопанин, с грижа и за инфраструктурата, и за благоустрояването, и за хората.

С почетен плакет бе удостоена и инж. Евелина Перфанова – човек с над 40 години стаж в общинска администрация, ръководител на един от най-натоварените отдели – териториално и селищно устройство. През всички тези години тя изготвя анализи, прогнози и становища за инвестиционната политика. Участва в разработването на програми и стратегии, свързани с развитието на общината. Осъществява управлението на инфраструктурни проекти и координира строителни обекти.

Плакетите връчи кметът на общината Владимир Георгиев. Председателят на ОбС Мая Христева подари на наградените икона възрожденска щампа „Покровът на света Богородица”. Кметът Георгиев поздрави служителите на администрацията, кметовете на кметства и общинските съветници по случай празника. Той благодари на всички за усилията и работата в името на по-доброто бъдеще на община Самоков.