Бизнесменът Стефан Докузов дава анцузи и маратонки срещу шестици на децата от ЦНСТ в Самоков, директорката Иванка Соколова му връчи благодарствено писмо

 

01-07-1

Стефан Докузов бе гост на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), намиращ се в Самоков. Посещението му и този път зарадва децата и екипа, който се грижи денонощно за тях.

Докузов им занесе подаръци, но имаше условия – подарък срещу шестица в бележника. Той прегледа бележките на децата и им подари ватирани анцузи и маратонки. “Подаръците избрах след консултация с директорката Иванка Соколова. Стана традиция да правя подаръци за тези деца, защото искам да им доставя радост” – обясни Стефан Докузов.

Освен на децата от центъра той помага и на Дома за стари хора. “Такава мисия съм си избрал, социална. Нямам нищо общо с политиката, избрах да съм социално ангажиран. Знам, че и на тях им е трудно. Как да обясниш на едно дете или на един младеж, че не може да има чифт нови маратонки? Най-добрата инвестиция е в човешкия фактор” – сподели пред медиите Докузов.

Според него преди всичко хората трябва да си помагат и да правят по нещо за другите, за да има повече щастливи усмивки.

01-07-38

Стефан Докузов има частен бизнес, свързан с хотелиерството и туроператорския сектор. Негово е и едно от най-добрите ски училища в Боровец. Докузов е познат с активната си гражданска позиция. “Това не е първата ни среща” – каза още Докузов и даде подаръците на всяко дете, като се обръщаше към тях по име, разговаряше и им даваше съвети.

По празници Докузов води децата на обяд в ресторанти в Самоков, а в края на зимния сезон им готви невероятна изненада, която засега остава в тайна.

Директорката Иванка Соколова връчи на Докузов благодарствено писмо от името на децата и екипа в Центъра за настаняване от семеен тип.

“Радостно е, че отново получаваме безкористното приятелство на г-н Докузов. Децата се чувстват добре, когато общуват с него” – сподели Соколова.

В ЦНСТ живеят заедно със своите възпитатели 14 деца на възраст от 9 до 17 години. След 18 години преминават в центрове за младежи. Едно дете вече е настанено в Гормазово – Софийско. Но най-щастливо е момиче, което е осиновено от американско семейство. Има дума за Америка да замине и приятелката му, за да бъдат отново заедно, както са били в центъра. Американското семейство е осиновило и други деца от други държави. “Денонощието на децата е много обгрижено, живеем с проблемите, радостите и надеждите им” – сподели шефката на центъра. За близо трите години, в които центърът е в Самоков, са осъществени много полезни контакти. В центъра идват учители, за да им преподават английски, Борислав Искров ги учи на народни танци, Фондация “Тавита” – България, плаща на треньор по плуване, децата посещават и неделно училище, идват аниматори от София, за да ги забавляват. Едно от най-интересните занимания е с учител, с който правят партита, посветени на традициите на различни държави. Така децата се учат да готвят по френски, индийски или английски тертип. Много специално е приятелството с Фондация “Подари книга”.

За Баба Марта са готови мартениците, които и тази година ще се продават на партера на общината още от този понеделник до 1 март.