Бизнесът в Гърция насърчава служителите си да се ваксинират срещу COVID

Енергийните компании в Гърция са изпратили искане до правителството да направи задължителна ваксинацията срещу коронавируса за техните служители, съобщава “Катимерини”. Мотивът за искането е, че те работят с критичната инфраструктура на страната.

В края на миналата седмица гръцкият парламент одобри закон, според който здравният министър може по свое усмотрение и спрямо развитието на пандемията от коронавируса да поставя изисквания за задължителна ваксинация.

Така до 16 август всички служители в социалните домове трябва да имат поставена поне една доза, а до 1 септември и работещите в болничните заведения.

Според “Катимерини” ваксинираните работещи в енергийния сектор на Гърция са висок процент. Но какъв точно е той, не може да се каже, защото това са лични данни. Затова и компаниите са поискали съдействие от правителството, за да могат да гарантират, че ще имат достатъчно ваксинирани служители, които да изпълняват своите задължения по обслужване на енергийната система.

Бизнесът в този сектор опитва да насърчи своите служители да се ваксинират и предлагат почивен ден за тези, които го направят. В някои случаи дори има и възможност за още ден почивка, ако се проявят нежелани реакции от ваксината.

Подобна тактика предприемат и други индустрии. В хранителната промишленост Creta Farm например предлага три почивни дни за своите служители, които си поставят ваксина. Компанията заяви преди време, че започва информационна кампания сред своите 600 служители.

“Целта ни е да бъдем първата компания на Крит със 100% ваксинирани служители, коментират от Creta Farm.

В строителството GEK Terna представя всеки ден актуализирана информация за развитието на пандемията от коронавируса и насърчава служителите си да се ваксинират. Според техните оценки около 90% от работещите в компанията вече са го направили. В конкурентната Avax ще започнат подобни инициативи през септември.

Големият въпрос, който стои пред всички, обаче е как да се справят с хората, които не искат да се ваксинират. Стимулите невинаги работят в тези случаи, а и не всички компании могат да си ги позволят. Освен това и подобни мерки не биха променили мнението на хората, които категорично отказват да се ваксинират, пише още гръцкото издание./ investor.bg