Бизнесът отново настоя: Властта да осигури газ на разумни цени, чакат се не 7 танкера, а 3

Бизнесът отново настоя за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества природен газ на разумни цени, както и спешно да бъдат възобновени доставките, съгласно съществуващия договор с “Газпром Експорт”.
Асоциацията на организациите на българските работодатели, която обединява национално представените бизнес организации, за пореден път призова за спешни мерки за осигуряването на страната с природен газ на приемливи цени за предстоящите месеци и припомни, че българското газохранилище в Чирен остава най-празното в ЕС.
Според бизнеса танкерите, които страната ни очаква, не са 7, както беше обявено, а три. Останалите за са следващата година и не са потвърдени, твърдят работодателите. Договореното до края на тази година би осигурило по-малко от половината от необходимите количества газ.
Дори втечненият газ да стигне до България, той ще е по-скъп с 40% от газа по договора с “Газпром експорт”, твърдят работодателите и настояват за възобновяването на доставките по съществуващия договор с руската страна, които определят като безалтернативни и наричат “откровена неистина” твърдението за оскъпяването с 11% при превалутирането.
Въпреки че още не е обявено, служебното правителството трябва да се ангажира с неотложните проблеми, посочва в позицията си бизнеса. Защото енергийната и икономическата криза са по-тежки за работодателите, които за месеци не могат да пренастроят производството си на други енергоносители.