Биляна Дудова: Станах първа в света, но има още върху какво да работя

Шампионката по борба от Самоков избрана за спортист №1 на октомври

“За мен е голяма гордост в една година да взема и европейска, и световна титла – каза Биляна Дудова. – Обичам да си правя самоанализи. И след първенството в Осло отново си гледах срещите на видео. Имаше моменти, в които не показах най-доброто от себе си. Има още неща, върху които да работя. Целта ми за следващия сезон е да си защитя титлите. Както казваше Станка Златева: По-лесно е да стъпиш на върха, но не е лесно да се задържиш на него.”
Шампионката бе избрана единодушно от медиите за спортист на месец октомври в традиционната анкета на пресклуб „България“, като получи доверието на всичките 23 медии във вота. А нейният личен наставник Георги Калчев бе избран за треньор на октомври.
“Щастлива съм от признанието, по този начин се разбира, че трудът ми е оценен – продължи Биляна, която покори върха в категория до 59 кг на световното в Осло. – Много трудно се стига до такива постижения. Благодаря на Валентин Йорданов, на Гриша Ганчев, на Българската федерация по борба, на личния ми треньор Георги Калчев за подкрепата. Надявам се да съм мотивирала младите хора да се занимават с борба и да съм пример за тях. А и за момичетата, да видят, че не е толкова страшно да се занимават с борба.”
Георги Калчев пък уточни, че планира лагер във Франция, но точните дати ще бъдат определени допълнително.

А Валентин Райчев, генерален секретар на Българската федерация по борба, обяви, че националите на Иран в свободния стил идват на подготовка с нашите национали. Тимът, наброяващ 25 души, идва на 10 декември и ще остане до Коледа.
„Надявам се, че Биляна ще намери своето място и в анкетата за спортист на годината в България – допълни Райчев. – Тепърва започваме да правим планове за догодина. Мисля, че Биляна е психически готова и целеустремена да гони квота и титла на олимпиадата в Париж.“

Той допълни, че засега няма индикации международната федерация да прави промени в правилата или в категориите.

„На олимпиадата в Париж плажната борба ще бъде демонстративен спорт – уточни Валентин Райчев. – Ние също имаме идея да развиваме и популяризираме тази атрактивна дисциплина.“