Биляна Дудова с плакет от спортното министерство

Шампионката от Самоков се срещна и с кмета на Благоевград

Спортният министър Андрей Кузманов награди с почетен плакет световната шампионка Биляна Дудова от Самоков и нейния личен треньор Георги Калчев за успеха им на първенството в Осло.
Шампионката по борба показа на министъра пояса и медала си от Норвегия и заяви, че следващата й голяма цел е олимпийска титла в Париж 2024.
“Вие сте гордост за нацията ни и ви пожелавам здраве и злато и от Олимпийските игри в Париж”, каза Кузманов.

На срещата присъства и президентът на федерацията Христо Маринов, който повдигна въпроса за премирането на световните и европейски шампиони.
Същевременно кметът на Благоевград Илко Стоянов посрещна в кабинета си световния ни шампион по борба Биляна Дудова. С голяма гордост тя показа спечелените медал и пояс от първенството в Осло, Норвегия, което се проведе преди няколко дни. От своя страна кметът Стоянов я поздрави и изрази искреното си възхищение за хъса, силата и таланта, които притежава Дудова. По време на срещата кметът на Благоевград увери световния ни шампион, че в лицето на община Благоевград има един надежден партньор.
Илко Стоянов заяви още, че за в бъдеще ще работи в посока създаване и развитие на женски клуб по борба в града, както и за организиране на турнири и състезания в този спорт.


Двамата обсъдиха и евентуално бъдещо спонсорство от местни инвеститори, с подкрепата на община Благоевград.
Ректорът на благоевградски ВУЗ също посрещна в кабинета си световната шампионка по борба Биляна Дудова, която е студентка там. На срещата присъстваха деканатът на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Миглена Симонска и заместник-деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Даниела Томова.
Ректорът поздрави световната шампионка за великия успех и отбеляза, че личното й постижение е гордост за учебното заведение. Той подчерта, че успехът е 99% труд и 1% талант, затова е важно човек да бъде упорит и постоянен в усилията, които полага. „Ти си най-добрата в този спорт и го доказа. Ще се радваме след завършването ти да продължиш с кариера като преподавател в Югозападния университет. Университетът има нужда от хора като теб“, каза ректорът. Биляна Дудова от своя страна благодари на ръководството за подкрепата, която й оказва. Тя сподели, че борбата е мисия за нея и че е родена да се бори. Успехът й е плод на много усилия и ежедневни тренировки в залата.


„Ще се радваме да бъдем полезни както в личната ти кариера, така и в обучението ти като студент в нашия университет. Вратите винаги ще бъдат отворени за теб. Продължавай да полагаш усилия както в подготовката си за състезания, така и в обучението си. Знанията и уменията, които ще получиш тук, ще ти помогнат да бъдеш още по-голям професионалист“, каза ректорът в края на срещата и пожела на Биляна Дудова още нови успехи.
Биляна Дудова е една от най-успешните спортисти в България. Тя е студентка в ЮЗУ „Неофит Рилски“, четвърти курс. През 2019 година тя става европейски шампион за трети пореден път, а през април 2021 г. отново печели европейското злато във Варшава.