Бистра Стойкова: Конкурсът за столовата на ОУ „Н. Рилски” е опорочен

Exif_JPEG_420

Интересите на учениците не са защитени, ще се обърнем към съда, заяви директорът на дупнишкото училище

Юлияна КОЛЧАКОВА
Общината не е защитила интересите на учениците при провеждането на конкурса за отдаване под наем на столовата на Основно училище „Неофит Рилски” в Дупница. Не е зачетено желанието на децата и родителите храната да не се осигурява от общинското дружество „Ученическо хранене”. Това заяви директорът на учебното заведение Бистра Стойкова на пресконференция, на която присъстваха още зам. -директорът Снежана Виделова и част от учителите. Стойкова посочи, че в нарушение на нормативни разпоредби при провеждането на конкурса не са допуснали представители на ръководството на школото да участват в комисията. Освен това не е допуснато представителят на училищното настоятелство – родител, да участва в определянето на критериите за оценяване на доставчика. Така по мнението на училищното ръководство в договора, сключен от общината с „Ученическо хранене” за срок от 10 г., се казва само кой ще храни децата, без да се споменава нищо за качеството и цената на предлаганата храна. От училището са категорични, че ще сезират висшестоящите институции, имащи отношение към ученическото хранене. Оповестиха също, че участвалата в конкурса конкурентна фирма – ЕТ „Милчо Лефтеров – Мeл – Ени – Лефтеров“, ще обжалва процедурата.

Бистра Стойкова за пореден път обясни, че ученици и родители от години се оплакват от храната, доставяна от „Ученическо хранене”. Недоволството на родителите е по няколко показателя – студена храна, недостатъчни продукти, вложени в храната като грамаж, завишени цени и най-вече еднообразно меню. „Продължава в момента храненето в павилиона от общинското дружество. Непрекъснати са оплакванията на учениците, че не харесват закуските. Предлагат се само три вида закуски. Децата се хранят с непозволени храни. От павилиона си купуват чипсове, кубети, захарни изделия. При положение, че според наредбата за безопасно ученическо хранене могат да се предлагат само шоколад и месени от фирмата изделия, които имат технически сертификат за всяко едно изделие- какво е вложено. Децата не харесват закуските. Ние сме ги ограничили да излизат от училището с оглед тяхната безопасност. Те няма с какво да се хранят, това налага родители да донасят храни на учениците. Допускат се много често, както и аз установих в петък, стари потъмнели закуски. Това са малотрайни продукти, на които пише само до кога са годни, но не кога са произведени. И тъй като останалите закуски не се бракуват – самата продавачка нееднократно е казвала, че я карат да заплаща останалите закуски – те продават и стари. Нека печелят честно конкурса, да се конкурират реално. Най-важното е да се конкурират за това, което касае децата, на каква цена ще ги хранят, какво ще им предложат като асортимент и като качество, дали това е безопасно хранене и дали това, което се предлага, не уврежда живота и здравето им”, коментира Стойкова. Директорката и преподаватели подчертаха, че учениците харесват доставяната от конкурентната фирма кетърингова храна. Тя се отличава с качество и разнообразие и в момента фирмата храни почти всички ученици – около 260 деца.
„3 месеца децата бяха хранени по класните стаи, защото столовата не беше подготвена. Това е позволено със заповед на министъра. След това говорихме с председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов и ги пуснахме в столовата. Тази столова е за децата на Дупница, не е на наемателя, нито на общината. Трябва да има условия, при които да се хранят децата. След проверка в петък от днес столовата е затворена. Ние сме пригодили други помещения. Имаме хубави големи зали, които се намират до тоалетна с топла течаща вода, хигиенизирано е, почистено е, създадени са условия”, каза Стойкова. Стана ясно още, че договорът на училището с фирмата на Лефтеров е до провеждането на конкурса и определянето на доставчик. „Фирмата ще обжалва конкурса в съда, но ние ще подадем необходимите документи”, категорична бе директорката.

„Надявахме се, че след смяната на управителя проблемът с храната, доставяна от „Ученическо хранене”, ще се реши, че нещата ще тръгнат по-добре. Разбрахме, че наскоро договорът е подновен, удължен е с 10 г. при конкурс. Ние обаче не сме били уведомявани. Не сме знаели нито за конкурса, нито за договора с „Ученическо хранене“. Аз видях договора чак сега, когато през м. декември поисках официално да ми бъде предоставен. Би трябвало общината да ни е предоставила договорите, за да видим какви са задълженията на наемателите и да можем да сигнализираме по тези задължения официално. Едно от основните задължения на наемателя по този договор е да стопанисва, да се грижи за предоставения му под наем обект. За всичките тези години „Ученическо хранене” не направи нито един ремонт в столовата в училището ни. Преди 9 г. по мое настояване беше закупена само боята, а ние, учителите, боядисахме, украсихме. Обектът е с нефункциониращи тоалетни, всяка година сигнализираме за това, нямаше топла вода дори и в епидемиологичната обстановка. Връзваха се едни сапунчета, а не се осигуряваше течен сапун. Отговорът винаги беше, че нямат средства”, допълни Бистра Стойкова.
Тя припомни, че през семтември миналата година, след поредното недоволство от родителите, декларирано и в онлайн анкета с тях, и заради нестопанисването на обекта, в училището решават да сменят доставчика. Извършено е и предаване на столовата, за което има приемо-предавателен протокол, подписан от представител на общината и управителя на „Ученически столове” Христо Пигов. С писмо от 8 август 2022 г. е бил уведомен и кметът, но отговор не последвал. Бистра Стойкова подчерта, че директорите на училищата, чиито столове са отдавани под наем, не са допуснати в конкурсните комисии.

„В конкурса за нашето училище включиха родител, но той не участва в заседание за обсъждане на условията. А най-фрапиращото е, че се прави договор за наем. Този договор обвързва училището и родителити и децата кой ще ги храни, в същото време никъде в конкурса няма с какво и на каква цена ще се хранят тези деца, какъв е асортиментът и качеството на предлаганите услуги. Т. е. изобщо не е защитен интересът на потребителите. Ние ще подадем и сигнал в Агенцията по защита правата на потребителите и на много други места, защото това, което се случи на самия конкурс, е грубо нарушение на общинската наредба за управление наем на общинска собственост”, допълни директорката. Тя посочи нарушения и в конкурсната процедура.
„В обявата за нашия конкурс ясно е подчертано кога се удължава срокът и се сменя датата – при липса на кандидати. Какво се случва на 13 декември, когато беше обявена датата за провеждане на нашия конкурс. До 9 декември е срокът за подаване на документи. До тази дата няма купена тръжна документация или подадени документи от друг конкурент, освен от фирмата на Ени Лефтеров. В самия ден на конкурса се разболяват и двете юристки едновременно. Кметът е длъжен в заповедта да упомене и резерви и в самата наредба няма клауза, че при липса на членове на комисията да се отлага конкурсът. Т. е. това е основание да отложат конкурса за 20 -и, но това не е основание да удължават срока за подаване на документи. Разбира се, всички тези неща ще отидат в съда”, категорична е Стойкова.
Тя зададе редица въпроси, като посочи, че ще настоява за проверка от компетентните органи и Общинския съвет.

„След като от общината е осигурено всичко на „Ученическо хранене” – оборудване, техника, транспорт, а чухме, че мизерният договор за наем от 50 лв. за всички училища също не е бил плащан години наред, т. е. дружеството е освободено и от наем, защо то е губещо, защо не е печелившо? Защо има толкова неразплатени задължения, как една частна фирма, която си осигурява всичко това, е печеливша, пък нашето общинско дружество все е губещо? Изникват и още няколко въпроса: Свързано ли е това дружество с близки на хора, заемащи ръководни постове в общината?

Откъде се намериха парите, с които „Ученическо хранене” разплати своите задължения към НАП? Имаме информация, и то не за първи път, че се принуждават директорите да плащат авансово закуските на „Ученическо хранене”. Ами какво се случва, когато има епидемия, ако се наложи пак, а средствата се преведени предварително, за да може дружеството да участва в конкурса. Още повече предстои конкурс в училище „Евлоги Георгиев”. Там също имаме информация, че са превеждани средства авансово. Това не е ли предпоставка за опорочаване на конкурса?”, пита Стойкова.

„Ще искаме да се провери има ли запор на сметки дружеството и ако има такива, не е ли това сигнал, че става въпрос за едно финансово нестабилно дружество. Как се сключва 10-годишен договор с финансово нестабилно дружество? При така направения конкурс не са защитени интересите на потребителя-учениците. Не е зачетено по никакъв начин мнението и желанието на родителите, има съмнения за злоупотреба с власт и финансови злоупотреби. Ние не за първи път водим борба с общината.Спомняте си каква борба водихме да ни бъдат превеждани субсидиите и за отделяне от счетоводната къща. След това повече от 3 г. водихме борба пак за това да има ясни законови правила, с които да не допускат сегрегация и да не станем третото сегрегирано училище. Слава на Бога спечелихме всичко това, защото истината беше на наша страна. Истината и днес е на наша страна и смятаме, заедно с родителите и учениците, да успеем да покажем, че живеем в демократично общество и в европейска държава”, подчерта директорката. За коментар се обърнахме към пресцентъра на община Дупница. Оттам отговориха, че ще излязат с официално становище, след като се запознаят в детайли с изказаните твърдения на директора на ОУ “Н.Рилски” Бистра Стойкова.