Битовите кражби намаляха в Кюстендил

Комисар Васил Паргов

Комисар Васил Паргов: Полицейски екипи посетиха 360 села

 

С близо една трета е намаляла битовата престъпност в Кюстендилска област спрямо предходната година, а резултатите от работата на мобилните екипи в по-малките и отдалечени населени места са положителни. Това каза комисар Васил Паргов, началник на Охранителна полиция към ОД на МВР- Кюстендил, пред медиите, като доуточни, че всички сигнали, получени в тези приемни и срещи с хората, са разрешени в частта им, в която се отнасят до ОД на МВР-Кюстендил.

“Екипи с полицаи от Охранителна, Криминална и Икономическа полиция са посетили 360 села от 9-те общини в областта през последните 12 месеца. Целта е намаляване на конвенционалната престъпност (битовите кражби) и опазването на обществения ред. Битовата престъпност в областта е намаляла с близо 1/3 спрямо предходната година. Всички сигнали, получени в тези приемни и срещи с хората, са разрешени в частта им, в която се отнасят до ОД на МВР-Кюстендил. Организирани са и специализирани полицейски операции за спазване на Закона за движение по пътищата. Останалите сигнали са препратени до институциите, които могат да вземат отношение, като ОПУ, „Кюстендилска вода”, община или социална дирекция. Това е допълнително полицейско присъствие в тези населени места извън другото, което влиза в задълженията на колегите. Считам, че мобилните групи са много полезни и дейността им ще продължи”, заяви комисар Васил Паргов.

Мобилните екипи извършват превенция и по линия на телефонните измами, допълни говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка. Тя даде пример с жителка на кюстендилско село, която не се е поддала на схема за телефонна измама, благодарение на това, че дни преди това е била на среща с полицейския екип в нейното населено място.