Благовест Якимов – новият старши треньор на ФК Малеш-Микрево, с.Микрево:

Ще направя всичко възможно отборът ни да заиграе в по-горното ниво на българския футбол

Младият футболен специалист Благовест Йорданов Якимов е роден на 04.02.1998 година в Благоевград. С футбол се занимава от 7-годишна възраст. Негов първи треньор в ДЮШ на „Вихрен” е известния Тодор Мечев. От 13-годишна възраст е в ДЮШ на „Пирин 2001” с президент Иво Андонов. Там негови треньори са Бисер Златински и Александър Царевски. Играе един полусезон поради отказ на клуба от участие в първенството на U-17. Един полусезон участва в първенството на U-17 с отбора на Видима Раковски (Севлиево). Завръща се отново в ДЮШ на Вихрен Сандански при треньора Панталей Маникатов. На 18-годишна възраст е привлечен в мъжкия отбор на Вихрен при треньора Стойко Найденов, по-късно негов наставник е Петър Златинов. Постъпва в НСА редовно обучение, което завършва успешно през 2021 г., специалност треньор по футбол. Притежава лиценз Б. От есента на 2022 година оглавява мъжкия отбор на ФК Малеш-Микрево” с.Микрево, община Струмяни.Футболният специалист прие със задоволство да отговори зададените му въпроси, интересуващи спортната общественост в региона.

– Благо, как стана привличането ти в отбора на Малеш-Микрево от село Микрево?

– След завършването на НСА продължих да играя футбол. Бях поканен от президента на клуба Ради Пецанов да заема треньорския пост, която покана приех със задоволство, защото това е моята специалност.

– Какви бяха първите думи на президента към теб вече като старши треньор на мъжкия отбор?

– Да изградя един стабилен отбор от млади футболисти. Основната ми задача е колектива да се представя успешно в мачовете за първенството на А Областна група, независимо къде и срещу кого ще играем. През настоящото първенство 2022/2023 не е поставена цел за влизане в по-горната група, но от следващото вече ще бъде.

– Как смяташ да стане това реалност?

 

– С много труд и обиграване на сегашните футболисти и естествено ще търсим запълване и от юношеския състав.

– Кои са основните съперници за атакуване на първото място в АОГ?

– Спортист (Падеш) и Спартак (Склаве).

-Кой е най-достойният отбор за влизане в по-горната група през следващото първенство?

– Спортист (Падеш).

-Известно ли е при какви условия може да се влезе в по-горната В група и какви средства са необходими?

-Напълно ми е известно. Спортният комплекс в Микрево е изграден на много добро равнище. Ненапразно на този терен са се играли мачове за Б професионална група. Надявам се на първо време да изградя един стабилен отбор от местни момчета и да се озовем в третото ниво на българския футбол, а защо не и след няколко години във втора професионална лига, и да върнем отново авторитета и славата на ФК Малеш-Микрево и на община Струмяни.

– За какво си мечтае Благовест Якимов?

– Да се утвърдя като футболен специалист, защото това е моята специалност от НСА. Дано нещата вървят в правилна посока. Знаете, че ахилесовата пета във всички спортове, включително и във футбола, е финансовата обезпеченост, но това е работа на ръководството на клуба, най-вече на президента. Аз съм оптимист. Каквото зависи от мен, ще го направя. Ще бъда истински щастлив, ако отново футболното селище Микрево заеме своето място на футболната карта на България.

Ташко СУЛЬОТОВ