Благоевградският куклен театър гостува в Дупница с пиесата „За една шапчица червена“ 

Моменти от пиесата „За една шапчица червена“

Децата на Дупница ще могат да се насладят на пиесата „За една шапчица червена“ тази неделя. Представлението ще бъде поставено от Общински куклен театър-Благоевград на дупнишка сцена от 11 часа.
Това е първата пиеса след постигнатата договорка за сътрудничество между дупнишкия и благоевградския театър.

„С театъра в Благоевград сме в приятелски отношения и решихме да започнем по-тясно сътрудничество. Вече бяхме обявили, че ще се опитаме в Дупница да има повече детски пиеси и това решение е в тази насока. Колегите от Благоевград имат готовност да играят при нас почти всяка събота и неделя, но това зависи и от интереса на публиката. Благоевградският театър ще ползва салона ни, без да заплаща наем, като същото важи и за нашите гостувания в техния град“, поясни Валентин Балабанов.
Кукленият театър от Благоевград ще представи още три пиеси в дупнишкия салон. Следващата е „Фолклорна магия от Пирин“ и е планирана за 17 октомври. На 24 октомври децата от Дупница ще могат да гледат „Бременските музиканти“, а седмица по-късно и „Приказните разказвачи“.
Противоепидемичните мерки налагат да бъде допускана публика до 50% от капацитета на салона, като ще бъде спазвана и дистанция от 1,5 метра. Също така зрителите ще трябва да носят и маски.


Общински драматичен театър „Невена Коканова“ пък е подготвил изненада за дупничани по повод празника на града – 19 октомври. За Деня на св. Иван Рилски Чудотворец е планиран хепънинг, на който актьорите ще запознаят отблизо жителите и гостите на града с магията на правенето на театър. От екипа на ОбДТ „Невена Коканова“ ще разкрият как се работи както пред публиката, така и зад кулисите.
„Всяка година подаряваме на града и жителите му пиеса. Тази година изненадата за тях няма да бъде точно пиеса, а по-скоро представление. Най-общо казано, ще направим театър в театъра. По време на този хепънинг ще покажем на публиката неща, които не са виждали досега и няма как да видят. Ще ги допуснем зад кулисите и със сигурност ще научат много интересни неща, които иначе остават скрити за тях“, каза пред „Вяра“ директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов.
Директорът допълни, че през новия театрален сезон дупничани ще разчитат само на собствените си актьори и няма да бъдат канени външни. Това се налага поради мерките срещу COVID-19 и намаления брой публика, който може да присъства.
„Плащаме хонорар на гостуващите актьори. По този начин рискуваме и не знаем дали ще можем да изкараме достатъчно пари, за да покрием разходите за пиеса с повече актьори. Затова през новия сезон ще поставяме представления само с щатните ни артисти. Да видим какво ще стане. Също така имаме планове да възстановим „Г-н Ганьо Балкански“. Към нея има голям интерес и преценихме, че ще можем да се справим финансово. Знаете, че в тази пиеса играем заедно с Ивайло Захариев и Ивайло Калоянчев, които са гостуващи актьори. Иначе имаме 9 пиеси, които можем да започнем да играем отново, но засега няма как да стане“, поясни ръководителят.
В момента от ОбДТ „Невена Коканова“ работят и върху нова пиеса, в която в главните роли ще бъдат Владимир Богданов и Петко Каменов.
„Работното ни заглавие е „Място в ъгъла по посока на движението“, но  може би то ще бъде променено. Пиесата е по французите Шарл Шара и Андре Жил и мисля, че ще бъде приета много добре“, каза още Валентин Балабанов.
Той за пореден път подчерта, че дупнишкият театър се справя в условията на пандемия заради помощта на общината.
„Въпреки всички ограничения се справяме и това е благодарение на община Дупница. Изключително сме благодарни на кмета инж. Методи Чимев и неговия екип, защото за всеки един театър положението в момента е много трудно. От кметството покриват заплатите на театъра и други разходи, за което сме много признателни“, завърши директорът на ОбДТ „Невена Коканова“.

Димитър ИКОНОМОВ