Благоевградският съдия А. Иванов – кандидат за член на комисия във Висшия съдебен съвет

Атанас Иванов – съдия в Районен съд-Благоевград, командирован в Окръжен съд-Благоевград, e подал заявление за участие в процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Това съобщи за „Вяра“ началникът на кабинета на председателя на Висшия касационен съд Роза Георгиева.

Точката за избиране членове на комисията е включена в дневния ред на Пленума на ВКС на 18 февруари, като заседанието ще се проведе чрез видеоконферентна връзка заради извънредната епидемична обстановка.

До изтичането на срока (08.02.2021 г.) за подаване на заявления за участие в процедурата това са направили двама съдии. Благоевградчанинът Атанас Иванов е със специализация по гражданска материя и търговска материя.

Другият кандидат – Николай Василев от Софийския районен съд, е със специализация по наказателна материя.

Съгласно Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Пленумът на Върховния касационен съд избира за нейни членове четирима действащи съдии, разпределени така: двама съдии със специализация по гражданско право, един съдия със специализация по наказателно право и един съдия със специализация по търговско право.

На 07.10.2020 г. Пленумът на ВКС избра един съдия със специализация по гражданско право за член на Комисията по атестирането и конкурсите.

За да бъде попълнен съставът на комисията, е необходимо да бъдат избрани от Пленума на ВКС за нейни членове още трима действащи съдии – един със специализация по гражданско право, един със специализация по наказателно право и един със специализация по търговско право.

Припомняме, че през 2019 г. благоевградският съдия Атанас Иванов бе повишен в ранг – съдия във Висшия касационен съд и Висшия административен съд. На практика това е най-високият ранг в правосъдната система. Съдия Иванов бе единственият от Благоевградски съдебен район в списъка на атестираните и повишени магистрати.