Благоевградчанин оглави новоучредената Асоциация на разследващите полицаи

Благоевградчанинът Кирил Карликов оглави Асоциацията на разследващите полицаи в МВР. Сдружението, което има за цел да защитава независимостта и професионалните интереси на разследващите полицаи и да ги подпомага в професионалната квалификация, е вписано в Търговския регистър на 25 май, но за него се разбра завчера от отвореното писмо, което бе изпратено до председателя на Народното събрание, министрите на МВР и Министерството на правосъдието. В него се изразява желанието на Асоциацията на разследващите полицаи да участва в работните групи и комисии, които ще обсъждат промените в Закона за МВР, НК и НПК, тъй като считат, че на базата на 15-годишния опит, натрупан при разкриване на престъпленията, биха допринесли за подобряване на законодателната рамка в областта на наказателното право и процес.

Разследващите полицаи в МВР, повечето от които юристи, са над 2600, като надвишават по брой следователите – около 440, прокурорите – 1500, както и съдиите – около 2200. 95% от досъдебните производства се работят от разследващите полицаи, а 5% – от следователите, се посочва в писмото, подписано от председателя на асоциацията Кирил Карликов. Той самият има над 10-годишен опит в ОД на МВР – Благоевград, беше и шеф на всички разследващи полицаи в областната дирекция. Впоследствие бе сменен, а през 2018 г. стана шеф на разследващите полицаи във Второ РУ – Благоевград.

През януари тази година гл. разследващ полицай Кирил Карликов стана мишена на проверка на „Вътрешна сигурност”, при която бе извършено претърсване в служебния му кабинет, обиск бе направен и в дома му. Според неофициална информация, тъй като официална не бе огласена, целта на проверката са били досъдебни производства, но по-вероятно е да става въпрос за обикновени доноси, тъй като Кирил Карликов не бе отстранен от работа.